uri ilgi

Stories I would like to share

Trend Bulanan- Mari melanyak kuku satu setiap bulan :P

on June 9, 2008

ehem2.. wiken yang sangat sronok…. Ape kene mengena wiken ini dengan trend bulanan melanyak kuku?? eheheh….you’ll get to that part sooner or later😛..(note to self.. hari ni posting akan di tulis dalam bahasa melayu :p)

Jumaat – (6 june 2008 )7pm..

Sehabisnya waktu bekerja ku, kilat ku meninggalkan desktop secepat mungkin sebelum boss ku datang bersama masalah2 baru yang perlu di follow up.. sepantas mungkin, aku bergegas ke Taman Desa untuk mengambil Sarah.. Kira-kira jam 8.30, kami bergegas ke Central Market.. Cuak gak takut lambat sampai nanti..so sampai di CM agak blur2 sbb cam konpius yang mana satu YZ heheh..😛.. so selepas cubaan menelepon beberapa org, dh dapat agak mana satu YZ.. so kami ke sana..

Since dengar2nye ramai yang belum sampai lagik, so sarah and I pon lepak lah makan dinner .Lepas dh makan, nampak lah sorang sorang peserta2 “Trip Santai -Air Terjun Berkelah & Jerangkang: masuk ke restoran YZ tuh..(kiterang teka je itulah pesertanye dari segi saiz beg2 sekalian yang sangat besar). Masa tuh ala2 nk ke belakang jumpa all the participants tp sebab saya nih pemalu orgnye😛 ahahaha.. maka membatalkan hasrat utk sementara.. Bukan pemalu sebenarnya.. tp lambat warming up ngan org2 yang tak bape nk kenal.. so lepas dh lama2 dok melepak kat depan and peserta2 lain lepak kat belah belakang, Abg Apip ( ketua expedisi) pon call lah kiterang.. “meh lerr join ramai2 kat belakang nih” katanye. Mesti dia cam kenape tak join beramai2 di belakang?… Mahap.. kami ni malu2 kucing eheeh.. so sesudah berbual2 sekejap… then ade briefing pasal trip… dan di situ baru ku tahu rupanya kalo cost perjalanan dh tulis “carpool cost included” maksudnye org sediakan kereta :P… maka ku yang sangat blur2 nih sudah cam agak cuak sbb cam errk… takkan nk tinggalkan Pican ku di lorong yang gulap lagik saspisyes itu.. maka ku sudah lah bertanya utk bawa jugak Pican ku..Buley bawak Pican, tapi minyak cover sendiri… tape.. ok je.. sbb terasa salah sendiri sebab tak tanya bebetol ehehhe.. tp sedap gak bawak keter sendiri sbb beg campak dengan senang hati kat but Pican ku yang sangat cute ahahah…

anyway, perjalanan bermula kira2 jam 10.30 dari KL, (2 keter, 1 Pajero and + Pican ku yang tiba2 masuk list… Mahap organizer.. saya tato)..so ade lah few tempat2 perjumpaan sebelum sampai di Exit “Sri Jaya”(satu Exit lepas Temerloh) ehhh jap.. was it Temerloh ke Maran?? errk,, ilang ingatan kejapp ( forgive my Sanguinness huhu :P).. so dipendekkan intro yang tak perlu ini.. kami pon masuk lah ke lorong yang nk masuk ke Taman rekreasi Air TErjun Berkelah -Pahang.. Tidak ku sangka rupa2nye jalannye agak mencabar jugak utk kereta comeil ku ehehhe.. akan tetapi seb baik keter comeil ku agak tinggi maka agak berjaya jugaklah melalui jalan berlubang2 itu..siap ada jalan runtuh tuh.. so bila sampai area jalan runtuh tuh sumer penumpang2 kereta kene kuar ehehehe.. jalan kaki😛.. drebar je leh naik keter sbb takut “kejejakan” yang hebat akan berlaku heheheh… so dipendekkan lagik citer, lepas jalan2 hebat itu, kami tiba di campsite tepi sungai kira2 jam 3.30 kot..A.M.. :p.. siap2 khemah sumer.. maka sumer masuk beradu kira2 jam 4.30..

Sabtu ( 7 June 2008 ) – 6.30 pagi

kira-2 6.30 ala2 terjaga kesejukan sket..😛.. masa memula nk tido tadelah sejuk.. siap kepanasan lagik dlm khemah.. tp agaknye dh start berembun sumer… sejuk woo.. seb baik pakai stokin…kira2 mmg tidor2 ayam selama 2 jam aaa.. ok fast forward lagik …Lepas suma org bangun,makan, basuh muka kami memulakan trekking naik ke air terjun Berkelah..Jalan mula2 memberi harapan tinggi sbb jalan ala2 moden.. siap trek simen sumer ehehehe.. dlm hatiku… “kalolah sampai atas jalan cengginih.. :P”.. ala2 lepas 5-10 menet jalan (mahap ni hanyalah anggaran perasaan ku sbb ku tak tgk jam pon :p).. maka trekking luar jalan simen pon bermula..jalan2 awal masih memberi harapan padaku.. sbb ala2 “walk in the park” (ikut term si Faizal :P).. Jalan dan jalan.. wooo.. berhenti kat te 1st waterfal.. wwuuuuu lawaaa.. air hijauu..sempat main cecah2 air kejap.. dalam hati masing2 mesti sumer tak sabar nk mandi kat grand waterfall kat atas.. wuuu.. lepas 1st waterfall sudah mula aksi panjat memanjat sikit..tape.. msa nih bulih tahan lagik..

Dan kemudian, tibalah part batu2 yang sangat banyak dan licin… masa nih agak cuak2 gak lah kan… 1st time memanjat batu batu sambil melihat lubang2 besar di tepi… wooo cuakkss… ala2 cam eerkkk.. kalo tergelicir leh nangis nih ehehhe..but hey after around 2 hours, we all made it.. (rasanya the timing might be more than 2 hours kot.. sbb trip santai maka kami banyak berhenti tangkap gambo waterfall…) (gambar akan di upload setelah ku berjaya copy gambo dr sarah nanti ehehhe :p).Elok2 sampai atas, hujan sudah mula turun renyai2.. masing2 dok termenong berteduh bawah batu besar ala2 gua ehheeh😛.

lepas aksi ala2 menunggu kira2 setengah jam kot.. masing2 wat keputusan nk turn mandi…. maka di sini lah bermula penukaran status “Gred C” trip santai ini mula bertukar menjadi “Cuak dan Cemas” untukku…Masa baru2 nk masuk mandi manda kat sungai tuh, tiba2 abg apip jerit soh sumer naik..”air Naik,Air Naik”.. erk.. masa tuh sumer cepat2 lah paut kat tali yang derang dh ikatkan (untuk memudahkan peserta melintasi air yang deras) dan berjalan menuju ke tepi.. dan di kala ini, air yang sangat deras sudah menolakku ( yer aku yang sangat berat ini pon bulih ditolak ngan arus air yang sangat kuat itu)..MUla2 mmang cuba tahan kaki kat batu besar sket tepi tuh.. tapitah camner tergelincir gak dan dikala itu kaki ku terangkat dan air sudah menolakku dengan hebatnye..Bila kaki terangkat, tak jejak bawah, air kuat, tak sempat pikir nk kocak kaki.. tangannku berpaut cepat pada tali tuh.. and mmg nasib baik tak lepas tali tuh.. kalo tak ade agaknye aku sampai bawah air terjun dlm masa hanya suku daripada masa kiterang daki.. uhuhu.. masa tuh seb baik lah wak jan sempat tahan aku dari belakang and ku bulih berdiri semula sambil memaut tali.. huhuhuh.. tapi2 peh tuh.. wak jan plak hanyut sket kene tolak air tuh…seb baik sempat tarik wak jan.. kalo idak.. uhuhuh… air yang menakutkan…details sepenuhnya tak dapat diceritakan sbb tade gambo dalam kamera :P…mekasey Encik Azizan(wak jan) sebab cepat menyelamatkan saya.. huhuhu

Air sungai yang pada asalnye berwarna kehijau2an jernih, bertukar kaler jadi cekelat teh susu dalam masa yang sangat singkat.. air turun 2 kali ganda derasnyaa.. wooo menakutkan okay.. pendekkan citer lagik…lepas tuh kami terkandas bawah batu ala2 gua kira2-3 jam kot.. ntahlah.. lupa nk tgk jam.. tp agak lama lah sebab kene tunggu air kurang deras..
kira2 jam 4-4.30 kot, bila agak2 selamat nk cross sungai, maka kami mula turun ke bwah.. woohh.. perjalanan turun sangat banyak agenda slide meluncur turun batu ehehhe.. sbb ku tak konfiden ngan grip sandalku, maka better be carefull than sorry kan? so bila agak2 cuak nk turun batu je, slide….tapi rasanya trip turun agak cepat sebab kiterang tak banyak benti…tapi ade satu part air terjun tuh sempat lah kami berendam kira2 10 menet kot sementara tunggu geng belakang sampai.. tp masa nih air mmg dh teh susu sepenuhnye..

pendek citer lagik ( wah panjang nih nk muat sumer dlm satu entri :P). sampai bawah.. berendam lagik.. then salin baju dan bergegas keluar dr area Berkelah.. park keter kat tepi kedai makan and naik loriiiiii gi area Jerangkang pulak… Woooo…. Naik lori kira2 40 menet.. Memang New Experience and menarik ehhehe.. ala pekerja asing dok berlonggok ramai2 kat belakang lori ehehhehe😛.. Jalan yang ala2 roller coaster yang penuh hentakan ahahaha..but it was fun… yeahh..🙂..sampai Jerangkang, sumer siap2 amik barang, and masa tuh baru pasan beg ration tak bawak rupanye ehehehe.. trajedi btol…. cam ala2 stranded jauh dr civilization ahahah.. but no worries, geng2 ogkl nih kreatif menyelesaikan masalah… eheh mlm tuh kiterang makan bubur ngan ayam panggang hasil kombinasi ration2 yang terselamat hihik..

lepas dinner, ade sessi suai kenal ehehhe.. since ade 14 orang je, so takdelah lama mana sessi suai kenal nih ehehe..soklan paling banyak diajukan oleh abg Zaini yang mula2 mengenalkan diri dia pada saya and sarah sebagai “abg John”😛. waaahhh.. rupa2nye nama dia zaini ehehhe.. boleh kata sumer orang dapat satu soklan dari abg zaini nih heheheh..bila sampai turn dia.. org sumer cam tato nk tanya ape pulak😛.. after suaikenal and briefing sket dr abg apip, maka sumer masuk beradu ehehe.. woo.. malam ni mmg tido sungguh2… tp every few hours terjaga sebab tangan lenguh ahahah.. around 7.30 baru lah ala2 membangunkan diri kuar khemah

Ahad ( 8th June 2008 ) 7.30 am

Bangun, kuar khemah, sambil mengajukan soklan kepada Muzamil ” Sungai kat belah mana ek?”

Soklan ku tidak dijawab tetapi di beri statement ” Laa nk teman gi toilet ke?” Ampeh :p… standard ek kalo org tanya sungai mana di pagi hari maknanya nk gi toilet? ahahahah.. tape2.. mmg hobi encik muzamil mengaco segala peserta yang ada… ..ok forward forward.. pagi tu breakfast ala2 sumbangan orang ramai dan kompilasi barang2 yang ade… ehehe.. siap ade kek wooo😛.. korang camping mana ada kek.. kiterang camping santaiii ehehhe…. lepas makan, kemas2 sket, naik lah bukit sket nk gi waterfall jerangkang.. this time track tade panjat2 eheeheh.. lalu jalan biasa.. tp canak sket aa..masa mula2 jalan, hujan dh start renyai2 sket..

Masa nih hatiku berbisik.. “Janganlah air deras lagik.. saya nk mandi air terjun nih huhuhuhu” bila sampai je air terjun (kira2 15 menet perjalanan), hujan sudah turun dengan agak lebat.. kami melihat air terjun dengan wajah sedey… wooo woo hujan.. jgnlah deras.. memula ingat nk ajak je sarah turun lepas tangkap2 gambo and mandi kat sungai bawah tuh.. ( ala2 tak kira nk mandi gak ahahah).. skali tak lama lepas tuh hujan pon benti… maka kami panjat laa sket batu2 yang ade dan naik ke kolam air di atas sedikit and mandddiiiiiii.. weehuuuu.. akhirnye selepas 2 hari leh berendam ehehe.. as usual, ku bila mula2 nk masuk air mmg agak lembab sebab seejukkkkkkk.. ala2 rendam kaki… then masuk pinggang.. thennnnn.. lama sket baru rendam terus aahaha.. tapi lepas aku dh rendam terus tuh, jawabnya lamalah dok dlm air tuh tammo kuar2 eheheh…sronokknye mandi manda ahahha.. sudah dapat statement dr abg apip ” woo… rupanya budak ni hantu air” heheheheh😛

lepas dah ala2 berendam sakan, minum2 sket, tangkap2 gambar beramai2, maka kami pun turun lah.. adelah aksi2 slide slide sbb licin eheheh.. camner lah derang nih sumer leh jalan selamber je… hebattt… ku mmg tokleh… maka ku slide je ehehehh😛.. sampai campsite.. kiterang mandi second round plak… ni ala2 mandi puas.. siap2 sabun shampoo segala ahahaha ooopppsss….

pendek citer. lepas siap2 sumer, ektibiti menunggu lori yang tak kunjung tiba plak eheheheh.. masa tunggu lori, masing2 dok lah bersembang..then tiba2 dengo bunyi dari jauh… masing2 dh angkat kepala ingat lori sampai…. waaaa.. tertipu… rupa2nye ade 2 scrambler naik tah watpe tah bising2 situ.. prektis pemende agaknye… lepas tertipu skali.. kira2 setengah jam lepas tuh, skali lagik scamblers ituh menipu kami😛.. tapi tak lama lepas kene tipu kali kedua.. lori pon sampai… maka kami naiklah lori selama 40 menet jugak.. tp this time leh tengok keliling sebab siang.. ehehhe semlm tak nampak sangat sebab gelap :p..

sampai di luar… masing2 menyerbu nasik kelaparan ehehhe.. habis makan, ade post mortem.. then sumer pulangg….wwuuuu wuuuu.. sronotttt.. tp sob sob dh nk kene pulang.. esok pagi kijer.. sob sob…

woo.. title di atas adalah kerana kuku kaki sudah nyawa2 ikan😛.. bulan lepas 2 toenails sudah biru dan hitam sebab langgar kasut yang hebat masa turun gunung.. this time, kuku kaki dah nyawa2 ikan sbb terlanggar batu masa aksi hanyut semlm… tadi dah cam buat2 usaha nk cabut kuku tuh.. sudah rendam dalam air panas.. tp masih ade serpihan hujung yang lekat lagik kat isi.. maka tak sampai hati nk tarik… maka kuku ku masih di situ melekat ala2 tak ikhlas..(hopefully mlm ni masa tidur tanpa sedar akan terlanggar apa2 and tercabut tanpa sedar)

Gambar camping akan di aplod secepat mungkin…. hoho


2 responses to “Trend Bulanan- Mari melanyak kuku satu setiap bulan :P

  1. travellogue yg menarik & sempoi.
    kira aku jadi ‘hero’ dlm cite kau ni ekk, pasni leh dpt can berlakon bwh arahan Datok Yusof Haslam hehehehehe …

  2. yeklah kan.. takkan nk cakap kite jadik heroin plak kui kui kui ehhehe…. anyway mekasey dtg melwat blog ku yang banyak merapu nih eheheh….

    and of course.. mekasey sbb jadi hero last weekend.. jasa mu akan ku kenang sampai bebila… huhuuh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: