uri ilgi

Stories I would like to share

Trip yang sangat Canak bagi aku..

on July 8, 2008

Pada pagi 5hb Julai 2008 bertempat di Restoran Lotus, Bangunan Dayabumi,peserta2 Trip OGKL ke Gunung Peninjau telah pon berkumpul bersama deretan kereta2 yang akan menyertai “Car-Pooling” ke Hutan Rekreasi Chepor, Chemor- Perak.

Setelah pembahagian ration selesai, pemberitahuan rakan-rakan car pool sekelian juga selesai, ketua ekpedisi trip Peninjau – a.Apip , memberikan taklimat ringkas tentang meeting point pertama sebelum tiba ke destinasi yang dituju..

so bergerak semua sebanyak 10 kereta menuju ke chemor perak..then sumer berjumpa selepas tol Jelapang ( erk.. btol ke tol jelapang? tapi yang pasti tol tuh lepas tol Ipoh Selatan)hmmm.. ingatan ku hilang seketika.. uwuwuwu.. so berderetan lah kereta di tepian highway menati semua kereta tiba eheheh..

Sesambil menanti, kami2 pon ala2 bercanda di tepian Highway yang panas..

Antara kereta2 yang telah tiba terlebey dahulu sambil bersidai di tepian highway

Perbincangan Hebat kaum2 ibu sambil menanti lebihan kereta tak kunjung tiba

Di apit oleh dua jejaka..:
a. apip tgh bz melayan panggilan peserta2 yang mencarik tol mana nk berhenti..~~..
encik Pojie tengah layan perasaan memikirkan awek nye yang jauh di mata,, wwuwuwuwu


Berposing menghilangkan kebosanan di tepian jalan

So lepas cukup sumer geng sudah tiba ngan selamatnye, kami menuju mencarik sesuap nasik di kedai tomyam yang berdekatan.. ehehhe ..
terkejut sekejap makcik kedai tomyam tuh bila di serbu kira2 40 org manusia yang kelaparan eheheh

Lepas sumer sudah mengisi perut, kami pon menuju lah ke Hutan Ulu Chepor.. Peserta2 di beri masa untuk bersiap2, solat, salin baju.. etc etc..selama 50 menet..

Selesai sumer peserta bersiap,Β  semua peserta2 mula wat warm up, di ketuai oleh encik ahmad..bila dah warm up sambil disertai lompat ultraman , so mulalah trekking lalalalalalaaaa..

Jalan2 awal agak bahagia sbb jalannye tidak berapa canak hanya jalan2 “walk in the park” eheheheh.. (bahagia seketika masa nih ).. Jalan jalan jalan dan jalan lagik… jumpalah mini empangan air..

(gambar tiada kene mengena ngan empangan air)

Lepas dari empangan air.. mulalah ektibiti memanjat lalalalala.. masa nih sudah “waaaa.. tade yang lagik canak ke??”.. tapi masa tuh ku gagahi juaa.. sbb awal2 lagik.. dan selepas itu.. muncullah kawasan yang sudah siap sedia tali di ikatkan utk memanjat…hmmm korang bayangkan macam mana tegak jalan tuh sbb siap ikat tali hehehe

dan masa ini alhamdulillah… masih mampu panjat ngan bantuan tali……. lepas kawan bertali.. muncullah kawasan yang paling ku “gemari”.. kawasan yang aku takleh setuju ngan gred B- yang diberikan…

Kenapa?? sebab area ni hampir tegak 90 darjah tanpa pokok2 utk ku berpaut… howaaa…... masa tuh panjat2, naik sket… tergelongsor lagik banyak dr naik … so masa ni sudah termenong lama bila org sume pakat dh naik…meninggalkan daku yang terpinga2.. rasanya lama gak dok menong kat situ jap.. kalolah ade akar2yang boleh di tarik, serasanya ku dh merangkak sambil berpaut2 pada akar2 yang boleh ku pautkan….

dan memadangkan saya juga org terakhir dlm trip kali ini, maka perjalanan ku utk sampai ke campsite di temani bukan seorang tetapi 4 org sweeper ehehehe ..mekaseyh… atas bantuan encik Amy, encik Jus,encik Nie Feng dan encik Jijan(wak jan).. dapat lah jugak melepasi area yang hampir menyebak kan sanubari ku ituh .. eheheh (ouh aku tahu.. nanti mesti ade soklan..mana nama sorang lagik?.. ini nama saya kensel dlm trip naik ke kem sait sbb ini nama sudah awal2 naik berdesup meninggalkan ku terpinga2 )
.. maka usah di tanya di komen yer .. ahahaha....

okeh.. sambung citer lagik…lepas area yang menyebakkan jiwa, maka cabaran yang tinggal adalah cabaran mental di mana hatiku ketensensenan kera jalan selapas itu tidak kurang tegak perjalanananannya, kira2 45 darjah ketegakan jalan2nye.. walaupun tidak perlu terlalu memanjat.. tapi mental ku hampir down dengan pertanyaan dlm kepala ” Haiihh.. bila nk sampai… wuwuwuuwuw..).. so masa nih ku sangat kesian kepada escort2 ku yang setia sebab asyik kene tunggu ke berhenti di setiap pokok2 besar yang boleh ku sandarkan belakang ku.. ampun….. jgn serik trekking dengan saya… wuwuuwuwu..

dan selepas sekian lama memuncungkan mulut..menyenyapkan mulut.. memujuk hati jgn stress… akhirnya sampai jugak ke kemsait yang ku nanti2kan.. woooo…….
Masa nih baru leh senyum sbb dh sampai.. .. kalu idak, hanya mereka yang tahu macam mana mencuka muka hohoho,.. ampun lagik skali…saya stress ngan diri sendiri je.. wuwuuwuwu..

so sampai kem sait, turun ke water source sambil mandi manda kejap, then siap2. solat sumer.. makan mlm.. dinner spesel oleh chef2 OGKL yang berwibawa.. lepas dinner, ade sessi suai kenal yang kecoh ngan soklan dr encik Amy @ Richard Kundasang @ CEO Pink burger kebanyakannye..ehehhe

Lepas sessi suai kenal.. tidor time.. ade ektibiti bermain kad di highland towers di luar khemah ku.. tp sebab kepala ku pusing.. maka ku tidaklah mengejoinkan diri.. dan terus tidor.. berlantaikan akar2 yang mencucuk belakang dan kaki ku.. (siap ade akar dh tersesat mencucuk masuk dlm khemah..hampir berlubang badan ku di buatnye)..seb baik dh alas ngan sleeping bag, sudah tidak mencucuk lagik ehehe.. tidorr.. terjaga beberapa kali sbb desakan nk ke toilet ehehehhe.. tp sebab memikirkan airnye jauh di bawah sana.. maka ku batalkan hasrat..rasanya mlm tuh je bape kali mimpi bangun dan ke tandas ahahaa.. last2 bila sarah bangun, maka ku juga bangun (yeayy.. leh gi toilet ) ehehe.. siap2. solat subuh.. melepak bersama geng dapur yang cekap di ketuai chef eryn….tak sempat tulun ape.. sempat tgk ngan kupas bawang ala kadar je.. tup tup dh siap..

lepas breakfast, siap2 kemas barang and naik peak…jalan naik peak tak seseksa nk naik kemsait.. tapi still ku mental gak.. (bila lah nk jadi pendaki tegar kalu asyik mental je..)..oklah.. perjalanan naik peak memula di temani, cik ain, encik amat, kak eryn , kak nina sepai, encik Amy dan encik hafez.. peh tuh dh lama2,tinggal ibuk eryn, kak sepai and encik hafez…bila sampai satu part jalan rata yang bahagia, cepat cepat ku jalan sebelum tiba jalan berliku2 semula..so masa nih sempat overtake celine kejap.. bukan overtake sbb ape, just masa tuh tgh mood nk jalan.. so cakap kat celine, “sorry aa celine.. i jalan dulu.. takut jap lagik i dh tammo jalan “… lepas jalan bahagia yang seketika itu, jalan kembali canak… aku down semula.. (camnerlah ko nk maju naik gunung bebanyak kalo asal canak je ko down….isy isy isy ).. kene prektis mental strenght ni..lepas kak eryn ngan kak nina sudah naik ke atas, maka tinggal lah saya dan encik hafez, bersama encik pojie…. “bila mahu sampai nih?? wuwuwuwu”… then nampak a apip sudah turun dr bawah sambil mengatakan ” haa dh nk sampai kat depan tuh” ouh.. harapan seketika… jalan dan jalan dan jalan… wahh…. dah dengar suara org sayup2.. tapiiiiiiiiiiii.. kenapa tak sampai lagik.. haiihh…

jalan dan jalan dan jalan…errk…dan akhirnya sampailahhhhh..
sempat menarik nafas lega sambil melunjurkan kakiπŸ˜›.. hehe..then sbb kebetulan trip kali ni ade ramai July born babies, so ade simple celebration for July Babies atas puncak Peninjau gituh..”Happy b’day to All July Babies” ..

Selesai tangkap gambar pelbagai aksi kat puncak, so mulalah turun… jalan turun dr peak ku sangat bahagia berbanding jalan mendaki… kire2 masa pendakian ku adalah 2 kali ganda dr masa turun bagi ku eeheheh… nk daki mental tak bape nk kuat.. nk turun.. gumbira sket.. sbb dh leh agak bape lama nk sampai .. sampai kem sait, geng2 yang dh sampai lebih awal dh siap2 kemas khemah….. then mulalah sumer perjalanan turun ke kaki gunung…

as usual, bagi ku jalan untuk turun adalah lebih bahagia dr jalan utk mendaki.. tapi.. jalan turun dr kemsait ke kaki gunung pada awalnye taklah sebahagia macam masa turun dr puncak.. sbb ade bahagian gelongsor ala2 sunway lagoon… ade satu part tuh.. tergelincir sampai terlipat kaki.. wooooo.. tapi sebab yang ku katakan.. semangat nk turun sangat tinggi.. maka kaki yang terlipat ituh ku lupakan…masa turun nih aku di temani adik aku… ehehe.. and masa turun ku tak banyak berhenti macam masa naik.. rasa2nya sepanjang jalan turun tuh, kami berhenti 2 kali je.. 1 kali time adik ku tuko selipar sbb kasut ala2 dh makan tanah sepenuhnye.. 2nd time.. masa ku ala2 tertipu bila nampak kak sepai ngan kak eryn mandi kolam… howaaaaaaaaaaa…… so sebab tak berhenti banyak kali, maka masa perjalanan turun ku tade aa lembab cam masa mendaki ku..(walaupun ku tade aa laju mana)..

yang bestnya, masa turun nih, ade satu part, aku ngan adik aku ikutlah si mira ngan kawannye lalu satu jalan slide yang hebat.. bila tgk ada tanda merah kat pokok, so ku yakin lah jalan tuh betol.. maka kami pon slide lah…. owaaaaaaaaaaaaaaaaaa… ni mmg slide tak hengat…sambil berpaut di kayu2 yang sempat ku tarik…dan mmg masa ni mulut dah ala2 tak hengat ape dah…slideeeeeeee… skali.. tgk otai2 lalu jalan lain daaaa… .. terpinga kejap.. ehhe tapi mmgsampai cepat lah ke bawah.. kata slide express… (gilaaa…)

lepas area yang ala2 mimpi ngeri seketika tuh.. kami sampai ke area tali… then aku leh tanya adik aku..
“eh.. tempat yang gila susah nk panjat smlm.. yang lepas area tali tuh…dh lepas ke??”
adik aku : “dah.. tadi yang slide nk pengsan tuh lah tempatnye”

woooo… sampai area tali tuh.. ku malas nk bangun… maka slide lagik ehehhe..(sambil di saksikan encik nie feng)…katanye.. “sian suar ko ” eheheh..

tapi lepas area tali tuh… ku dh ala2 bahagia semula… lepas je area tali,then lepas area empangan, kami sudah kembali ke jalan2 ala2 walk in the park semula… hoyeah… jalan dan jalan dan jalan…

walaupun ade ketika ku mengeluh.. “haiihh”… dan di sambut oleh ecik nie feng di belakang “bilalah nk sampaikan”.. tetapi masa ni mmg tak berhenti,.. .. jalan.. dan jalan.. dan jalan dan jalan.. sampai lah part tertipu bila nampak ade org mandi…ingatkan sumer org benti mandi situ, rupanya situ otai2 yang sampai awal mandi dulu…

maka ku dengan kecewanye meneruskan perjalananan sampai ke car park.. lalalalalalalala.. tanpa henti… sampai je carfpark… terus campak beg tepi sungai bukak kasut nk rendaaaaaaaammmmmmm….. fuuhhhhh…... nikmatt….ade plak kengkawan yang beli air sirap limau tepi sungai… wahhh sedappp…..

lepas puas berendam ala kadar sambil bersabun2 gembira, maka kami pon bersiap2 mamakai baju bersih semula (in my sister and my case, kiterang pakai baju tido di kemsait sbb baju extra kami tertinggal at rumah ehehhe )… anyway lepas siap2, closing oleh a. apip, then around 6 pm.. kami pon pulang…kepenatan sampai tertido2 dlm keter…around 8 sudah sampai rumah…

Kesimpulan yang aku dapat dr trip kali nih :

1) Ini adalah gunung yang ke 3 yang ku daki selepas Irau dan gunung besar hantu.
2) Ini adalah gunung yang ke 2 ku daki dlm masa 2 bulan pada tahun nih.(2 bulan lepas, lepas turun dr GBH, yo yo cakap tammo naik dah gunung ape2 pon dlm waktu terdekat)
3) Kalo nk banding ngan GBH, GBH nye trip menyeksakan pada aku sbb jangka masa yang panjang..interms of kesukaran memanjat, Peninjau ade sket susah masa kat tengah2.. masa awal2… agak2 bahagia jugak sket..
4)part yang susah nk panjat yang tegak hampir 90 darjah tuh, memang hampir wat ku separa sebak…seb baik ade org tulun.. so masa ni sedar kepentingan kengkawan ketika memanjat ..
5) kaki tak sesakit macam masa naik GBH dulu..
6)mental aku down bila nampak never ending “canak” roadπŸ˜›..

last but no least… tgklah camner.. bila plak akan ku pikirkan kalu nk panjat gunung lain lagik hehehee

p/s : jangan ade org ade experience ngeri sbb kene mendaki bersama ku yehh…


3 responses to “Trip yang sangat Canak bagi aku..

  1. zulfadli says:

    Bile plak le aku nk daki gunung ni..last pun masa skolah dlu je..tu pun bukit je: Bukit Mertajam, Bukit Bendera and Bukit Keluang kat Besut masa kursus pengakap..huhu. Anyway, keep it up gurl! ^^

  2. mekaseh eheheh.. kalo minat meh lain kali kalo aku ade hato mahu naik gunung lagik.. bulih join skaliπŸ˜€

  3. zulfadli says:

    hehe…minat gak..tp masa tu kena tgok dulu..hehe ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: