uri ilgi

Stories I would like to share

Bukan setakat trip celup kaki ke Lolo – Nuang :p

on July 21, 2008

Semlm pagi~20 July 08.. kira2 kol 7.15 pagi, aku telah berjumpa ngan kak nina, ebby (erk.. camner eja nama dia?) dan jugak Yann, di Petronas Damansara Damai utk sama2 bergerak ke Gunung Nuang..Pengerusi ektibiti tidak rasmi kali ini adalah Abg Jumat, telah tiba di Hulu Langat seawal 7 pagi …Sementara menunggu geng yang lelain tiba, kami dok melepak makan sarapan pagi dulu.. Yer yer kami menunggu yang lelain, rupa2nya yang lelain sumer sudah siap sampai ke starting point Nuang… (eehhehe )…Maka, encik Pojie, Ayong, Abg Wan dan Rabiatun yang tiba kononnye nk join kami breakfast, terpaksa membatalkan niat murni utk makan lalu menapau je lah yek eheheeh ..

(FYI.. entry kali ni tade gambo .. sbb saya malas tangkap gambar.. so nnt akan linkkan ke page cik Yann dan Nisa nanti yerk )

Sampai kat car park, masing2 bersiap bertukar ke baju trekking(aku seperti biasa memakai seluar hijau ku yang kesan tompokan tanah dr peninjau tak dapat di hilangkan ituh ).. siap semua, kami bergerak ke starting point, menyain otograf nama di buku log renjer, membayar wang Singgit sorang utk masuk dan kendiannye melakukan sedikit warm up dan stretching.. Selesai sumer ektibiti yang di sebutkan, maka kami pon bergerak ke Nuang (Orang2 yang nk g Tahan ngan Trusmadi-Tambuyukon je yang plan nk naik sampai puncak..ku yang menyedari hakikat kelambatan pergerakan ku, telah awal2 menyatakan hasrat utk main celup2 kaki di air terjun)..

Jalan dan Jalan… Ku pikirkan paling jauh nk jalan utk main celup2 kaki adalah lebey kurang 1 jam je… Rupa2nya, masa 15 menet yang di sebutkan oleh kak nina ituh adalah tidak benar walaupun telah ku gandakan dengan 4X menjadi 1 jam… Wahaaaaa… jalan 2 jam setengahhh..As usual and not suprisingly, bila dah sampai jalan ala2 mencanak sket ( pada yang lelain ituh mesti tak canak.. pada aku je canak wuwuwu), aku sah2lah akan dok belakang bersama2 Sweeper setia ku encik Amy.. ( ehehe tambah bil lagik yerk Amy )….Nampaknye skang nih semata2 nk celup kaki aku sudah terpaksa berjalan 2 jam lebih utk sampai ke destinasi .. ehehehehe..

Perjalanan yang di mulai dengan trek balak yang never ending ( btol ke tuh trek balak namanye?).. jalan dan jalan dan jalan.. lepas 2 jam jalan.. sampailah kami ke kawasan ala2 empangan kot.. sambil meniti titi kayu yang ala2 aku tak konpiden nk pijak.. masa ni dh habis trek balak.. maka ku bahagia sket… kecuali masa nampak tangga sekejap… tp seb baik masa tangga tuh pendek je rupanya.. memula masa memandang ke atas.. aku seperti biasa mental masih belum kuat sepenuhnya , akan mengeluarkan suara protes kenapa kene naik tangga ahhahaha…tp encik seman cool je.. katanye.. ala.. kejap je tuh.. maka naik lah tangga itu… dan ternyata mmg kejap je tangga tuh ahahah.. (itulah.. lenkali naik dulu baru mahu bising aaa azreeen ).. lepas tangga, jalan2 separa bahagia sbb tak canak.. maka jalan lah ku ngan gumbira .. lalalalalala… setengah jam nye.. dengarlah suara manusia2 bsing2.. dan sampai lah kami ke Lolo.. ehhehe…sian derang lama tunggu aku tak sampai2 eehe…

lepas tuh, sape2 yang ade niat murni nak naik meneruskan perjalanan ke pacat (masa nih dh tak sempat nk naik puncak kalo nk balik sebelum gelap sbb dh kol 12), meneruskan perjalanan masing2.. aku, nisa, Yann mmg dr awal dh book club celup kaki..cik stilla yang pada awalnye bercadang utk join geng naik ke puncak, telah membatalkan niat murninye dan melepak geng celup kaki di lolo .. ehheh (kiterang tade pengaruh2 dia jgn naik yerk..).. peh tuh.. ingatkan kami2 je nk jadi geng celup kaki.. rupanya sweeper ku, encik Amy, encik Ebby dan Encik seman juga tidak meneruskan perjalanan naik.. (korang penat jadi sweeper ku kah? ).. encik Ebby katanya malas naik sbb tahu tak sempat naik puncak.. encik seman, nk tido katanya..(sudah pasang hammock pada ketika ini).. encik Amy.. hmm nk bukak hell kitchen AHhahahaha..ouh.. encik muzammil juga tak naik…jadi geng celup kaki sudah bertambah.. ehhe… yang ade masa tuh, Aku,Nisa,Stilla,Yann,Gaban(cik Dzuhara),Amy,abg Man,Ebby, Kak Cuna,encik Muzammil, Zul dan kawannya (erk.. ampun.. korang lepak kejap sangat maka ku tak sempat nk tanya nama)..

sebelum mandi, masing2 melantak makanan yang telah di bawa oleh Amy dan Ebby (hasil pemberian budak2 berkhemah yang kami jumpa tengah jalan.. ehehhe dak2 nih beriya ajak meh lah makan dulu.. skali amy sudah tapau sumer makanan dlm plastik daaa ehhahahaha)(mesti nyesal dak2 tuh ajak makan..) ..anyway, lepas sessi makan dan minum air ala2 limited edition sbb gula pon limited edition, maka kami pon mulalah mencelop kaki… masa ni mmg main celup kaki sbb port yang dlm ade org… grrrr… sejukkk…..so kami dok melepak sambil menyaksikan aksi syampoo menyampoo yang tidak perlu antara amy dan ebby ahahahha ..abg seman je dok tido sorang atas hammock.. yang lain sumer masuk air..

bila port yang menarik sudah kosong, kami pon berpindah ke port ituh. ada mini air terjun merangkap jakuzzi wooo…..masuk2 sumer dh jerit sejukkkkk.. cik stilla yang pada mulanya sudah buat ayat “hari ni malas nk naik gunung… nk join mandi pon cam malas”.. sudah masukkk berendam skali.. walaupun pada mulanya muka cik stilla dan cik nisa agak cuak sbb memikirkan kedalaman air ituh, akan tetapi akhirnya cik stilla yang berendam ngan gumbira ehehhehe.. lama gak kami melepak tak bergerak2..agak2 2 jam ade agaknye.. sampai masing2 dh gigil, dh bersin2, dah batuk2 kesejukan, kol 3 naiikk.. siap2 dan turun…

sampai kat tempat rata (tempat dak2 skolah tgh berkhemah sambil masak2 pakai kayu api), kami berhenti..memikirkan kawan2 yang naik ke pacat tuh.. samada derang akan naik ke puncak ke tidak..dan samada masing2 ade awak headlamp ke idak…so takut derang tade headlamp ke. so kononnye kami cadang nk tunggu derang, maka dok lah sembang2…sambil memerhatikan cik gaban ngan encik amy yang tak sudah2 bergaduh.. (ermm korang nih gaduh2 lah selalu…nanti terlekat baru tahu hehehhehe )..

tiba2, hujan sudah turun setitik2.. maka masing2 kuarkan baju hujan.. (encik Amy sanggup basah demi meminjamkan baju hujannye kepada seseorang… ehem…ehem… Soooooo Sweeeettttttt ).. so niat murni nak tunggu kawan2 terpaksa di batalkan… dan jalanlah kami turun… dannnnnn.. tiba2.. hujan turun ngan selebat2nya….jalan trek balak tuh dh jadi mini sungai merah ehehhe… so kasut ku bukan setakat bercelup air sungai, tetapi air sungai tanah merah jugakk ehheheheh..sayangnye tak pat tangkap gambo ngan poncho pakai buang ituh ahahah…so sebab hujan yang sangat lebat, mmg perjalanan turun tade benti2.. walaupun aku kene panjat tanah canak sket, tetap gak ku jalan.. walau semput sket ahahah(nampak kan mental bila darurat )

trip turun ke bawah , berjalan bersama cik nisa,encik ebby dan encik Amy sambil aku menyaksikkan drama swasta dlm hujan (isi kandungan drama tidak dapat di siarkan sbb sudah ditapis AHAHAHAHAH) ssshhhhssss .. tgh jalan2 rupanya geng naik pacat tadi sudah turun daaa…so tak jadi lah geng rescue nk naik semula lepas tuh..yerklah kan.. geng yang naik pacat sumer otai2 tuh…so tade lah lambat perjalanan derang…. sampai car park, masing2 carik aa port nk salin baju sbb toilet cam penuh je…so aku ngan yan carik port baikkkk punya ahahahah …(sshhhssss lagik)..

siap sumer, kami dinner skali di kedai tomyam (port biasa derang).. wuuu lapoo..masa makan ni pon ade lagik aksi gaduh tak sudah antara cik gaban ngan encik Amy ( isy isy korang nih ehehehe).. lepas selesai sumer makan, masing2 pon gerak lah ke rumah masing2…mekasey encik ebby sbb anto sampai rumah (walaupun pada mulanya dia siap ugut nk tinggalkan ku soh naik bas sendiri.. wuwuwuwuuwuwuwu)..

so berakhirlah kisah aku nk gi main celup2 kaki pada hari ahad yang basah ehhehe..

p/s : camner leh terjebak lagik nih???


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: