uri ilgi

Stories I would like to share

Selepas 37 hari…

on September 16, 2008

Sabtu lepas, 13 hb September 08, ade sessi berbuka Puasa ala Potluck ..di Rindu Alam, setia Alam..Actually initial intention was to write an entry about this Buka puasa session, but then around 12 oclock at night after the buka puasa session (when we finally decided to go home)(and why i suddenly wrote in english??),tengah menunggu2 dak2 keter lagik satu bergerak, tiba2 abah ku call…. ku pikirkan ayah ku call tanya bila mahu pulang…. rupanya mmg ayah ku call utk tanya bila mahu pulang.. tp sebab main reason sebab dia call mlm tuh sbb nk beritahu yang kami nk balik kampung mlm tuh jugak…

Abah : “Balik kol bape?”

Azreen : nk balik dh lah nih

Abah : ouh.. mlm ni nk balik kampung.. Uncle Z meninggal

Azreen : ha? ape?

Abah : Uncle Z meninggal

Azreen : ……(diam).. terkejut…(baru bulan lepas dapat similar call bila ucu meninggal)….

lepas abg man show the way nk ke highway, ku sudah pecut dr Tol Setia Alam utk sampai ke tol sg buloh exactly in 10 minutes .. ku pon takjub..

Anyway, itu bukan main topic here too..Kenapa title ku “Selepas 37 hari…”? sebab genap selepas 37 hari lepas ucuku (satu2nya adik lelaki mamaku) meninggal sbb kemalangan jalan raya, suami adik mak ku pulak, uncel Z meningal…

ya allah.. sentap sekejap masa terima berita yang suami cik iza dh meninggal…masa ucu ku meninggal, sedey jugak, tp masa uncle z ni meninggal, 1st thing yang cross my mind was “macam manalah cik iza nk bergerak lepas nih..tak reti drive.. selama ni nk ke mana2 suami dia yang hantar and bawakkan dia”

“macam mana lah agaknye reaction anak2 dia…ucu dulu, kurang2 dia bujang, tade anak, tade isteri…”

Ya Allah.. mmg sentap sangat masa memula dapat news nih… Insaf.. betapa sesungguhnye tiada siapa dapat mengelak dr mati… mati itu benar.. mungkin ini juga peringatan kepada kami yang masih hidup, supaya jgn mengabaikan tanggungjawab kite sbg hamba allah.. sebab kite tak tahu panjang mana umur kite…

dr cerita yang ku dengar,siang sebelum arwah meninggal, dia macam biasa, hantar isteri dia pergi berniaga, tapi dia balik rumah lepas tuh.. mengadu sakit dada katanya.. mlm tuh arwah sempat gi solat terawih.. lepas terawih sempat makan buah dengan anak2 nye..tak lama lepas tuh, arwah mengadu sakit dada dan perut lagik…sambil duduk2 tuh, sempat arwah mengucap banyak kali… then terus masuk bilik, pengsan….masa pengsan tuh rasanya dia dh meninggal…innalillah wainnailaihirojiun…

semoga roh “zulkefle Ayob” dan “norazman Hamzah” dicucuri rahmatNya dan semoga tergolong dalm golongan hambaNya yang beriman.. Amin….Alfatihah….

mlm semlm, lepas terawih, kami bertolak balik ke kl.. mama ku masih di kampung untuk membantu persiapan kenduri arwah..sedey ku tengok cik iza ku dan anak2nye… sedey jugak ku lihat nenek ku… suami makcik aku nih dh macam anak dia sendiri jugak…..

sampai kl 2.30 pagi.. walaupun ku sempat tidur dlm keter.. tp still mengantuk jugak.. bangun sahur 5.30 pagi cam org mamai.. then kol 7 drove to work still in mamai mode jugak… ouhhh mengantuknyeee……

sampai office,ade system problem… .. tak sempat layan mengantuk… terus tersangkut ngan problem for almost half day.. then start keje… kol 4, keje siap tak siap ku lari pulang…

sementara menunggu adikku kat lrt station, sempat ku lelap kejap dlm kete.. uhuhuh..

kay.. before anyone got sick and tired to read my daily story, i’ll end it here… nitey nite…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: