uri ilgi

Stories I would like to share

Azreen dan 1001 kisah di Gunung Batu Putih – Hari Pertama…

on November 4, 2008

Masa memula OGKL kuarkan date untuk trip pergi Batu putih nih, pikir2 gak.. Samada nak pergi atau tak… sebabnya, kalo ikutkan penerangan pasal gunung nih, gunung nih memang tough gila.. Kalo korang bukak web OGKL, ayat pertama yang korang akan Nampak kat info gunung batu putih : “Gunung ini dikatakan antara gunung 6000 kaki yang mencabar serta mempunyai trek yang ‘hampir membunuh.”

Kira2 gunung ni memang setanding lah ngan gunung2 G7 yang lain (ketinggian 6993 kaki..). So bagi aku yang sangat lah beginner dlm bidang pergunungan nih, bila pikir nk join trip ke gunung batu putih nih, ade banyak rasa cuak ehehhe.. yer lah, baru je naik beberapa gunung and gunung2 yang dah di daki tuh sumer gunung2 yang sesuai utk beginner cam aku (rendah lah tuh :p)..

Tanya2 adik ku, mahu join idak? katanya ok nk join ( dia tak tahu pon betapa tough gunung nih terus kata ok :P).. hehehe.. So setelah mendaftar, semua peserta berkumpul di Restoran Yusof Zakir berdekatan central Market pada Jumaat 24 Oktober 08 kira2 jam 10 mlm…

Jumaat 24 Oktober 08 – 10 pm

Semua peserta diminta berkumpul di Restoran YZ seawal 9.30 mlm. Sebenarnya ku sudah tiba di KL kira2 jam 8.30 mlm, taapiiii sesampainya di kl, baru ku sedari yang beg duit ku beserta kad pengenalan dan juga lesen memandu tertinggal di rumah…. Isk… penyakit lupa dan kalut Cik Azreen udah kembali..Nak tak nak ku kene pulang mengambil barang2 tuh sebab nanti nk bawak keter ke Tapah.. Hmm… lepas menelefon ketua projek, ku pun pulang lah ke rumah untuk mengambil barang2 penting tersebut..Dlm perjalanan pulang, ku singgah membeli makanan malam sekejap… (isk.. nk makan malam pon dh jadi kalut sebab kene berpatah balik..)

Di pendekkan cerita, setelah berpusing beberapa kali sebab asyik silap jalan je mlm tuh ( kepala ku risau memikirkan ekspedisi batu putih ni), kami pon tiba di Restoran YZ kira2 jam 10 mlm. Setelah semua peserta berkumpul, taklimat ekpedisi di berikan…Kemudian kami semua bertolak ke Tapah kira2 jam 11.30 agaknya.. ku lupa nk check jam masa tuh…Semua peserta di minta berkumpul semula di RnR Tapah. Setibanya di RnR Tapah(pon lupa nk check tiba kol bape), peserta2 minum dan mengalas perut ala kadar, dan kami bergerak ke Kem Kuala Woh..

Amy selaku ketua ekspedisi dan beberapa orang ahli jawatankuasa ekspedisi, bergerak ke Balai Polis Tapah untuk membuat laporan mengenai ekspedisi ini…Semua peserta berkumpul di tol keluar Tapah seketika, lepas dh cukup semua peserta, kami bergerak ke kem Kuala Woh.

Di Kem Kuala Woh, semua peserta sempat melelapkan mata seketika di dlm kereta.. Ada jugak yang lebih suka berbaring di atas alas, di atas jalan sambil mengambil angin malam ehehehe…AJK dah pon siap2 memasang ground sheet ngan Fly untuk bersiap sedia memasak sarapan pagi dan juga makanan untuk di bawa bekal dalam perjalanan nanti..

Aku yang bwak keter tadi, dah mula rasa mengantuk sket2.. Tapi tak boleh nk lelapkan mata. Kononnya nk tido sekejap dlm kereta, tapi macam panas pulak. Dah tak dapat tido, ku pon bergerak tempat ajk2 menyiapkan sarapan pagi..sempat tolong2 kejap je.. lepas tuh dh mula rasa penat.. nk tumpang tido bawah fly, macam segan , last2 masuk keter gak tido kejap eheheh..tido2 ayam org kata :P…

Sabtu 25 Oktober – Hari pertama…. Trekking ke gua Azan

Bangun tido, masing2 bersiap ngan baju trekking, makan breakfast dan kami semua bergerak ke empangan tempat starting point ke Gunung Batu Putih….. Lepas kereta sudah di “park” kan, kami bermula dengan senaman memanaskan badan..ektibiti senaman memanaskan badan di ketuai oleh encik Aboi. Selesai memanaskan badan, kami semua mula lah bertrekking. Wajah masing2 masa tuh masih ceria sbb belum di cemari mental yang pecah ahahahha😛

Maka berjalanlah kami .. berjalan berjalan.. berjalan… hhohohohoh…. masa awal2 ni ku dok depan2 sket… lagipon jalan ala2 jalan bahagia lagik.. so leh jalan ala2 laju sket AAHAHAHAHA :p.. jalan dan jalan dan jalan….

dan tiba lah kami di satu road block…. Jembatan buloh… oho oho oho…. ku nk katakan ku gayat.. mungkin jugak.. tapi sebenarnye tade lah gayat mana jembatan itu… tp sebab itu jembatan di buat dr buloh.. dan buloh.. dan hanya buloh…. ku cuakksss…. boleh ke ini buloh menampung keberatan ku?? (ehek :p.. yerk ade self issue sedikit :P)…..

(gambar jambatan ini ku ambil dr koleksi kawan2 yang g batu putih… kalo ini gambar anda sila tuntut royalti pinjam yerk…..)


pinjam ouhooo.. memang ku melintas ini jembatan dengan berhati2…. sangat perlahan ku berjalan.. jalan dan jalan…lepas melepasi jembatan ni, kami sumer meneruskan perjalanan…erm.. lepas jembatan buloh nih.. ku tak ingat ape lagik menarik on track yerk.. rasanya jalan dan jalan dan jalan.. dan lintas sungai cumil2 beberapa kali.. alhamdulillah.. track kali  nih ku tak bape nk down mentally.. maksudnya, kali ni berjaya memujuk hati utk jalan dan jalan.. ehehe.. tapi adik ku plak mental hancus di hari pertama sebab kaki dia cramp.. so udah marah2… katanya ku tipu dia tak bitau track membunuh ….

tapi actually track hari 1st ni agak ok.. just that bila kaki udah cramp.. jadi mental juga udah cramp… jadi hari ni wat pertama kalinya ku plak bagi semangat kat org soh jalan jugak agaagagagga….. perjalanan hari ni ku rasakan sangat slow.. sbb banyak kali benti… sian plak adikku kaki asyik cramp…. kesian jugak sbb si Amy yang selalunya jadik sweeper ku… pon kaki cramp jugak on the first day…. ampun lah… mo tolong, ku tak mampu…jadi ku isytiharkan hari pertama di gunung batu putih sebagai hari cramp sedunia ehehhehe

di pendekkan citer trekking yang panjang ini, kami tiba di kem balak lebih kurang jam 6 petang kot..ntah… tak perasan masa yang sebenar… yang ku ingat, si Salam udah turun amik beg.. Ku pikirkan bila sampai ke kem balak udah bley lepak2 gumbiraa… ouh rupanya troop depan yang hebat lagik pantas sudah bergerak ke gua azan… (rasanya masa kami tiba di kem balak, geng depan dh lama sampai ke gua azan agaknye.. sbb ku dengar mereka sampai di kem balak seawal 3 ptg ( 3 jam sebelum kiterang ok…)…

ouh….mahu berjalan lagik?? isk isk isk… seb lah baik mental ku masih ok… jadik ku pujuk lah diri ku untuk bergerak… sambil memikirkan kalo idak gerak hari nih, maka esok lagik susah mahu naik peak… maka dengan alasan itu, ku kuatkan hati dan kaki mahu jalan lagik …. adik ku udah ade ciri2 mahu tinggal di kem balak je sebab separa mogok ..tape.. seb lah aku nk jalan.. so dia pon jalan lah jugak…

masa bertolak dari kem balak, kami semua sudah bersiap sedia ngan “headlamp” masing2 sebab dah agak.. sah “senandung malam” trekking…ku pikirkan perjalanan ke gua azan adalah jalan2 bahagia menaiki gunung ( konon kalo naik macam lagik dekat laa kan nk naik peak nanti :p)… akan tetapi.. rupa2nya gua azan dok kat bawah laaaa . perjalanan ke gua azan adalah perjalanan menguji kesabaran sebab track nye naik turun naik turun naik dan turun.. sampai berapa kali ku pon dh tak pasti… ehhehee… memula pak sheikh kata 5 kali naik dan turun… maka sampai lah ke gua azan…tapii.. bila ku bilang2 sampai 5.. ehhhhhhhhh.. ni masih jauh nih…. maka ku bilang lagik 5 kali naik turun…. ehhhhhh… tak sampai jugak lagik….

bila dh banyak kali bilang2… ku pon lupa dh bape kali naik turun track tuh sebelum sampai gua azan ehhehehe.. tape tape.. ku gagahi juaaa…tapi on the way tuh… ade gak laa menatang2 melekat kat head lamp yang menguji kesabaran mental ku…. boleh lah on track bergaduh ngan kumbang sbb dok “zzZzznngggZzzZzz” kat telinga ku…sabo je lah kan.. ehehhehe😛.. dan akhirnya… kira2 jampir 12 jam on track.(campor benti berehat, berhenti injured, berhenti minum air.. berhenti ngelat dok atas balak sebab ade banyak sangat balak on track…), dalam jam 9.45 malam, ku pon tibalah ke gua azan…. hooooooooooo….. lamanyaaaaaaa tracking hari nih…

terasa lagik lama masa trekking bila ku dapat tahu geng2 awal sudah tiba di gua azan dlm jam 4 petang… hoooo.. buat pertama kalinye masa trekking ku berganda 2 dari kengkawan yang sampai sebelum ku.. selalunya paling teruk ku rasakan maybe dlm 1 jam atau 1 jam lebey je beza ngan kawan2 lain…. tapi track kali ni.. rupa2nya kami lewat 6 jam dr org lain.. wooooooo…. tak ku sangka …sampai di gua azan, ku lihat ramai yang udah siap2 dok dlm sleeping bag dah… sumer dh ade port mahu tidor… hoooo… awalnye mereka..

sampai2 ku dan adik ku duduk berehat seketika… ade lah kawan yang dh tiba awal, bertanya kalau kami nak biskut?? ehhehe jawapannya… “err.. biskut tammo.. tapi air ade tak??😛..”

senyap kejap…. tak lama lepas tuh, ade kawan yang hulur air satu botol…. Ouh terima kasih kawan kwan🙂.. walau ku tak perasan sape yang hulur air tuh sebab kepewaian.. tapi jasamu ku kenang ehehehhe…

lepas dh lega berehat, kami pergi ke water source berdekatan utk membersihkan diri dan salin baju tidor…siap sedia semua, kami semua makan malam… tapi ramai pulak kawan2 yang sampai awal sudah tidor… kesiannn… jadi lauk makan malam yang lebih, kami simpan utk kawan2 yang lain untuk makan sarapan pagi esoknye…

lepas dh berkemas, kami mencari lah tempat tidor masing2… dalam perjalanan singjat dari kawasan makan nak ke bahagian depan gua azan, tiba2 ade bunyi kuat…… “gedebusshhhh”… ku pikirkan adik ku jatuh…. rupa2nya, ade dahan jatuh dr entah mana lalu menghempap bahu adik ku… kesian laa plak.. udah lerr minah tuh udah mental down sbb cramp on track… skali kene hempap dahan plak… isk isk.. memang lah udah jatuh di timpa dahan😛.. lepas aksi di timpa dahan reda, kami pon cari lah tempat utk melelapkan mata…

isk isk… ku tidor tepiiiiiiiiii… gaung…. erkk erkk.. erkk.. cuakkssss…. sangat cuak… rasanya malam tuh buat pertama kalinya ku tidur tak bergerak2 dan sopan jek :P…almaklumlah.. ku risau kalau ku silap gerak, ku jatuh.. hohohoho…..

malam tuh terjaga beberapa kali, tapi takut nk bergerak, maka ku paksa diri untuk tidur lagik… dalam jam 6 pagi, ku bangun dan bergerak ke belakang untuk melihat kalu ada ape2 yang boleh di tolong di dapur belakang………..

………………………. track hari kedua akan bersambung………………………
(korang baca lah ini dulu ek😛)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: