uri ilgi

Stories I would like to share

Azreen dan 1001 kisah di Gunung Batu Putih – Hari Keduaa

on November 5, 2008


Ahad 26 Oktober – Hari Kedua….Perjalanan menuju Puncak…

Bangun tido, ku meraba2 mencarik head lamp.. menyesal plak tak biar je head lamp melekat atas kepala….Bila dh jumpa head lamp, ku peratikan yang kami, (ku,adik ku dan jugak rabia) udah bergerak ke kanan rupanya di dalam tidur eheheh…

jiran kami si aboi… uda bergerak ke bawah sedikit…. agaknye sebab kami dh masuk terittory dia agaknye… nak wat canner, tanah tak rata, memang bergerak lah kami…. nasib baik lah bergerak ke dalam dan bukan ke luar… kalo idak.. isk isk.. ade plak kes peserta terjatuh dari tebing… isk isk….. bangun2, ku pergi ke bahagian belakang gua azan, tengok2 kalau ade pertolongan di perlukan di dapur puan zarida..ehheheh.. sikit sikit penghuni dapur bangun…jadi bertambah lah pembantu2 chef…siap membantu chef, peserta2 di panggil makan…di sebabkan kawasan dapur tuh sempit, peserta2 di minta membawa makanan yang siap di ambil ke bahagian hadapan guaa..

lepas sumer peserta sudah bersarapan, masing2 bersiap untuk trekking ke puncak GUnung batu putih… hohohoh….. hari ni mood ku masih lagi mood ceria…jadi masih bersemangat mahu naik puncak ahahhaha…... kali ni perjalanan memula di temani encik Salam dan juga “pasangan” trekkingnya, cik Nisa aka nama manja trip batu Putih – Cik Salamiah tokey air… ehhehehe..

Tak lama lepas kami jalan, geng sweeper dari hari pertama “tok Gajah”, pun join sama… alahai tok… jgn serik trekking sama sayaa…… perjalanan awal ke puncak agak santai…yerklah.. awal2 bulih lah santai yerk ehehhe… tapi jalan agak menaik jugak kot.. ( eh ku sudah lupa camner jalannye ..).. selepas setengah jam berjalan kot, kami tiba di persimpangan antara trek dr kem balak….. kiranya untuk sesiapa yang tidak tidur di gua azan, di sini lah simpang di mana trek kem balak bertemu.. ehehhe…. dekat simpang tuh, atas cadangan tok gajah yang budiman, ku dan adik ku meninggalkan separuh isi beg ( separuh ke??), dan membawa barang2 penting untuk malam di puncak di dalam satu beg… Kira kami kongsi beg lah kan.. gilir2 bawak beg naik puncak… ku yang bijak yang telah lupa bawak wind breaker/sweater untuk trip kali nih, sudah terpaksa membawa 2 helai baju lebih untuk mengelakkan ku pengsan kesejukan di puncak malam nanti…..

habis memunggah, kami meneruskan perjalanan… lama kelamaan, barulah kami tiba di kawasan2 yang menduga kekuatan mental dan fizikal ahhahaha..banyak bahagian2 panjat memanjat kat sini…paling ku mati kutu bila sampai ke satu kawasan batu besaarrrrrrrrrrrrrrrrrr yang mana ku tak tahu nak panjat macam mana dah… uhuhuhuhu… maka terpaksa lah kawan2 membantu.. wat ektibiti pemindahan anak gajah katanya .. ampun tok gajah.. tangan anda udah ku pijak… isk isk… ku memang sangat lemah bila tade tempat nk paut atau pijak… kalau ade sket2 tempat boleh pijak dan tarik, ku lebih selesa begitu sebab ku lebih yakin dengan diri sendiri untuk menarik diriku yang “cumil” ini…

hmmm.. pepon, atas bantuan kawan2 sekalian, misi pemindahan anak gajah pon berjaya :p… ( ouh malunyaaaa…..)…
wwaaaa…. lepas je part yang menyeksakan itu, kami tiba di satu kawasan lapang…. cam ala2 puncak.. tapi kecik je kawasan tuh….

ku panggil kawasan tuh puncak tipuuuu… ehehehe… walaupun kami tahu jauh lagik perjalanan nk sampai puncak betol, tapi masa tiba je kat puncak tipu nih, macam gembira seketika… ehehhe.. sempat layan view… sempat duduk
minum air kejap… sempat bergambar sakan… ehehhe.. kira2 memang sempat lah wat ektibiti macam orang yang sampai puncak ahahaha…. dari situ jugak kami boleh nampak arah tuju yang kami nk pergi… puncak batu putih…. hooooooooo… dari lokasi tuh, jauh je lagik nak sampai puncaknye… sebab kami di seberang, dan destinasi puncak, ade kat seberang satu lagik… woooo woooo…… mentenn…. mental kene jaga aaahhah
……


Lepas bergembira ala2 sampai puncak, kami pon meneruskan perjalanan…perjalanan menuju puncak lebih banyak jalan turun naik, panjat memanjat, lumpur berlumpur…. macammm suatu gunung yang ku kenali.. gunung irau ahahaha…. bila jalan menuju puncak nih, macam teringat jalan kat gunung irau.. walaupun sebenarnya ingatan irau pon samar2 jugak sebab irau ku lawati tahun lepas , tapi trek menuju ke puncak memanglah mirip2 irau… dengan basah berlumpur nya…

trek yang macam ni, tak penat sangat sebenarnye.. sebab naik turun.. so tade aa naik je manjang… masa trip naik ke puncak nih, adik ku gumbira sket… sbb banyak panjat2 katanya…kaki dia pon dh tak kejang dah… jadi kami pon jalanlah dengan gumbira… lalalalala… ouh, trip kali ni ku udah boleh nyanyi2 sambil trekking ahahahah… kalo dulu sweeper ku je selalu menyanyi, trip kali ni ku bulih join sweeper2 skalian menyanyi skali AHAHAHAHA… (ni pencapaian mental jugak nih ..) yo lah tuh….

orang lain mungkin tak heran dengan bebelan ku… tapi ku saje mahu menaikkan semangat sendiri….kira2 ku perasan mental trekking ku ade peningkatan banding memula trekking… kalo dulu jalan sket je ku mintak benti.. nampak trek canak je ku mintak take 5 eheheh.. skang nih kalo canak pon, ku benti tarik nafas kejap.. then jalan semula… kurang lah duduk2 macam selaluuu…. tapi masih slow lah kan kalau nk banding ngan orang lain…..tapi still trip kali ni takkan berjaya tanpa bantuan rakan2 sekalian…

jadi kami pon berjalan dan berjalan….. lalalala… sampai lah akhirnya kami ke simpang untuk turun ke last water point sebelum sampai puncak…rasanya kami sampai ke simpang tuh kira2 jam 5.30 / kol 6 kot…masa kami tiba, trip depan baru je naik dari ektibiti mengambil air… eehehehe.. masa kat sini, sempat lah ku berehat kejap.. sementara menunggu kawan2 yang turun amik air….

ade yang turun sampai tergelincir, sampai seluar terkoyak pon ade.. ehehhehe.. kesiann…..memang betol lah agaknya kenapa last waterpoint tuh orang panggil “air terjun nak terbunuh”.. agaknya susah jalan nk ke bawah tuh.. eheheh… ku yang tak bape nak mampu nih, idak lah menurunkan diri ke water point itu… tapi beg ku di pinjam pak sheikh untuk pergi mengambil air di bawah.. masa sedang menunggu kawan2 mengambil air, ku dh mula rasa sejukkkkk.. yer lah, bila dh berhenti berjalan, angin pon dingin je rasa.. isk isk…

memandangkan hari dah agak lewat, ku di mintak jalan dulu dengan encik hafez…. ku jalan lah kan… beg, nanti adik ku plak bawak ehehehhe… jalan dan jalan sambil ku bising2 sejukkkkk…bila dah lama sikit berjalan, barulah hilang sikit rasa sejuk tuh… jalan lagik… tak lama lepas tuh, adik ku dengan tok gajah pon tiba kat belakang ku… isk isk.. cepatnya korang jalann…..(nampak bebenor ku jalan tahap makan angin :P)… dan tak lama lepas tuh jugak, geng2 belakang ku pon  dah sampai jugak… ehehehhe

bila hari dh makin gelap, kami semua berhenti sekejap pada waktu maghrib…lepas rehat, kami meneruskan perjalanan lagik.. ( bape banyak jalan daaaa).. ku dongak ke atas, nampak langit macam dekat.. ehehe konon macam dah nk dekat sampaikataku….tape..mental masih kuat masa nih… bila dah nak dekat2 puncak, trek lebih banyak kepada lumpur…. memang masa nih trip bajakkk tak hengattt…. habis tanah lumpur semua kene gembur ehehehheh😛.. tape.. masih berjalan sambil menyanyi perlahan ahhaahha…tapi masa ni lebih kepada senyap melayan perasaan sendiri… amy kat belakang ku tak habis2 memberi kata semangat.. takut ku down agaknya eheheheh :P… tape masih bersemangat lagik nih….

jalan dan jalan….. tiba tiba ade suara menjerittt…. ” eh aku nampak bintangggg!!”..

hooooo… ku yang agak blur, terpikir, kenapa dengan bintang??? ade orang pening sampai nampak bintang atas kepalakah?? aahahahha…

rupa2nya, rakan ituh nampak bintang sebab sudah sampai puncakkk… wahaaaa… yeahhhhh… udah sampai akhirnyaaa…troop last sampai kira2 8.30 kot.. ku pon dah lupaa…ouh… bila dah berhenti trekking, dingin puncak mula meresap tulang dan sendi eheheh..

maka bergegas lah kami bertukar ke pakaian bersih… oleh kerana tiada punca air di kawasan puncak, maka ektibiti pembersihan berlaku secara ala kadar :P… wet tissue untuk kaki yang hitam di salut lumpurr…  ada rakan2 yang dah mula memasak makanan malam….…. sementara menunggu makan malam, kami mengadakan sessi ramah mesra… ehehheh.. masa nih lah baru kenal sikit2 nama kawan2 sekalian… mintak maaf, tak dapat ingat semuaa… ramai nye lah 40 orang…

selesai sessi berkenalan, masing2 menghulur bekas makanan untuk makan malam…selesai makan, semua orang tiduuurrrr….. ade yang sambung buat ektibiti berbual dan sebagainya…. ku pula sudah menyarung baju berhelai2… errkkk.. sejukkkk…..tapi paling sejuk adalah kakiiiii… (lenkali nk kene pakai seluar berlapis2 pulak ke??? …. ehhehe.. malam tu tidur ku berjaga2 sebab kaki sudah mula lenguh.. di tambah pulak dengan sejuk malam di puncak.. wahaaa..kakiiii sakitt….

ye lah, ni pertama kali tidur lebih dari 1 malam bila trekking.. selalunye malam kedua, ku sudah tidur  di rumah…dan selalunye bila bangun esoknya, kaki sudah mula sakit ehhehe… kali ni, tidur di puncak pula… pengalaman baru…. …bangun pagui, kaki memang sakit, tapi ku tahan.. ku tahannn….

…………………… ape sebab saya mental bila perjalanan pulang???….. hmmm esok pulak ku sambung…. skarang kene tidoo… uhukkkk…. esok kerjaaaa…….


Gambo Selingan (dalam perjalanan ke puncakk ehehehe )


2 responses to “Azreen dan 1001 kisah di Gunung Batu Putih – Hari Keduaa

  1. Faa says:

    Canni ko nak ajak aku? Hehehe, imagine kalu aku yg sakit kaki tu, kena ada yg dukung aku tuwun bawah … hehehe…

  2. hehehehehe.. trip ni trip tough sket.. pasal tu trip ni aku tak ajak korang sumer… nanti kite try aa trip ringan2 sket.. jom jom😀.. ehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: