uri ilgi

Stories I would like to share

White Water Rafting 20th and 21st December 08 – Sunday – Sg Ulu Slim..

on December 29, 2008

Ini namanya entry malas nk retype elok2.. maka sudah copy paste dr page multiply sendiri..😛.. allignment ade lari2 sket + font macam lari sket.. but still readable… Enjoyy..😉



Sabtu- 20th December 08..

Kami berjumpa di RnR Rawang kira2 jam 3 ptg Sabtu 20 Disember 08. Sementara menunggu semua peserta tiba, kami duduk2 sambil makan dan minum..Bila org yang di nanti tak kunjung tiba jugak, ketua xpedisi amik keputusan utk menunggu di Exit Tanjung Malim… hmm sempat kami semua solat.. tak kunjung tiba jugak…. kami jalan2 ke paasar tanjung malim.. ehhehe mmg ektibiti santai… benti makan.. benti minum… benti jalan.. ehehhehe.. sempat singgah kedai2… singgah 7Eleven carik poncho… (konon kot nk guna)… kawan yang di nanti masi tak kunjung tiba… ouh ouh… masing2 meneruskan perjalanan menuju ke Ulu Slim… sempat duduk melepak kat mamak di ctu… pening kepala mamak tuh melayan lawak si “abg” am ehehehe :P…”mamak, ini mee kira harga separuh, roti separuh.. ini mee setengah lagik mintak 50 sen dekat budak2 perempuan tuh yek”

ku perati muka mamak tuh macam sangat blur je ahahaha.. kesian….lepas minum2, tiba lah org yang di nanti :p… kami semua menuju lah ke surau berdekatan utk solat maghrib dan isya’…..selesai semua bersiap, semua bergerak ke Hot spring untuk meninggalkan kereta semalaman sebelum kami masing2 naik Pajero dengan truck eheheh…perjalanan menuju ke Pos Bersih, ku dan kawan2 ku meneman Kak Ros yang cumil tapi menjadi pemandu Pajero kami malam tuh…Aku, Yani, Sarah dan adikku naik bersama..Kak ros cakap, “tape.. esok korang leh merasa naik lori plak” ehehehe…

sampai pos bersih, lepas selesai menyusun barang2, mulalah kami semua “berhempas pulas” membantu Chief chef Kak Fazid memasak masakan malam..

ehehhe sambil2 memasak, terdengar lah usik mengusik.. ehehhe.. Gal of the night adalah cik Gaban kita.. ehehhe.. ade je menjadi bahan usikan dak2 nih…tape.. cik Gaban menten ayu.. http://images.multiply.com/common/smiles/wink.png…. Selesai masak dan makan, mula wat ektibiti suai kenal.. oleh sebab peserta ade 16 org je gtu2… so sessi suai kenal lebih mesra sbb tak banyak nama nk kene ingat .. eheheh…

Peserta suai kenal mlm tuh :

Yani
aku
Adikku(aza)
Sarah
Tok Gajah
Izu
kak fazid
abg fahmi
rina
ahad
aboi
ahad
pak am
kak gaban (cik zuhara)
Jan (kawan ahad)
Ain
Amad
Yeop

(rasanya cukup dah kot peserta mlm tuh)…… Selesai sessi suai kenal, semua peserta perempuan masuk khemah ehehhee.. tidoo… peserta lelaki dengan macho dan baik hatinye isytihar tido bawah bumbung… jaga beg dr di kacau mr doggy eheheh..

—————————
Ahad- 21st December 08..

Ouh tido dgn nyenyak…tak terjaga2 sampai lah pagi…. subuh pon dah ala2 kesiangan… uhuhuhu…selesai bersiap, main chef sudah masuk dapur…. menyediakan nasi goreng http://images.multiply.com/common/smiles/wink.png.. kami2 ni tolong2 mana yang boleh tolong je lah.. macam menggoreng nugget, membuat air dan sbgnya heheheeh…

usai sarapan…kami di ketuai Tok Gajah, utk sessi “panaskan badan” dengan tarian Pocho2, zapin dan joget Malaysia…http://images.multiply.com/common/smiles/shade.png…. ehehhehe.. ouh sangatlah tak berbakat dala tari2an ni sumer.. so langkah pon berterabur sakan… ahahahah..

Lepas sessi tarian, kami wat permainan “botol”… siapa kalah terjun air ahahah… bila dh makin ramai masuk air2, sudahnye akhir semua org masuk air… wat sesi berendam sebelum water rafting…kira2 kol 10, geng “pagi” pulak tiba… Pak prez Deeno, kak nina, Adzmin,Abg mie (yang hr tuh seswaaii timing nye utk rafting) dan uncle Usop…

Maka semua pon naik lah lori dan Pajero utk naik ke starting point water rafting…. Nak di jadikan cerita menarik, 3/4 of the journey, Shaft lorry sudah patah.. hohohohohohhttp://images.multiply.com/common/smiles/embarassed.png… maka trekking lah kami….eheheh.. tiba di starting point, semua peserta mendengar briefing

dr ketua guide Surin… macam soalan di tujukan kepada Surin.. terutamanya dari kami yang pertama kali nk menyertai ektibiti rafting nih….

selesai briefing, masing2 menggenapkan sepasukan satu raft sebanyak 5 org sepasukan…Raft ku terdiri dr, Pak Prez Abg Deeno, Aboi, Izura, Adikku dan juga ku…. bersama guide kami yusof dan Morgan…http://images.multiply.com/common/smiles/shade.png

Masa nk mula rafting tuh, rasa risau je.. lagik2 bila mendengar tentang “jeram kotak” yang di katakan setinggi 1 raft yang di dirikan… hooooohttp://images.multiply.com/common/smiles/omg.png..saya cuakksss…. ouh naik je raft, mulalah kami bergerak…….waaaaaaa… dah lama2 sket ade sket lega

sebelum tiba di “Jeram Kotak”, semua raft berhenti seketika sebab pasukan rescue sedang disusun untk saat “emergency moment” kot ade sessi nk rescue org lepas Jeram kotak tuh nanti..ok… siap seala persediaan, team kami menuju ke jeram kotak dahulu.. wahaaa….. wahaa.. ku mmg berpegang pada tali raft sekuat mungkin ahahaha…gedebushhhhhhhh!!!!.. errkkk…..ku menunggu gak bila raft ni akan terlipat macam sardin(seperti yang di ceritakan)… tiba2 kami pon berhenti…. Ouhh… dah lepas ke Jeram kotak?? waa.. alhamdulillah.. tade sape jatuh dr raft kami…morgan cakap.. sket je lagi raft kami nk terbalik tadi… ehehhe.. :fuuhhh.. seb baikkk…

sementara menunggu team lain, kami duduk di atas raft memerhati ke arah “jeram kotak”……….. team kedua…. Team “Geng Kacamata” kata abg deeno ehheheh …..

wwwoooooooooo…. 3 org sudah jatuh di jeram itu…. Yeop, Abg Mi ngan Rina..waaaa.. masa ni pestaim tgk org jatuh dr raft.. so agak cuak gak tgk org jatuh.. tp seb baik lah lepas jeram kotak tuh raft semua sempat berhenti.. so mula lah sessi tarik menarik org ke atas raft.. wahaaaa…. lepas tuh.. Team “Wonderpet” plak… wooo tad org jatuh…. amboi.. abg fahmi dan team nye smepat main tepuk2 paddel atas air.. Huhh… mentang aa tade org jatuh yerk..Selesai semua group sampai di jeram Kotak dengan selamatnya, perjalanan bermula semula…….

dan masa ini lah tak lama lepas tuh…. ku rasa ku tergelincir jatuh ketika turun di jeram2 cumill… wahaaa………..kat jeram kotak tak jatuh… kat mini kotak plak ku jatuh yer :p.. masa jatuh tuh, takde pk lain… Tanganku berpaut pada tali raft.. paddle ku peluk erat.. ouhhh tenggelam sambil minum air sungai…Menunggu.. bila nk nampak org atas raft nih??? eheheh… sempat aa.. berpaut kat raft selamat seminit dua kot…AHAHHA… Tak ingat dah…:p ku teringat pesan guide.. kalau jatuh, cuba berdiri.. ku cuba gak beridiri.. ouh.. tak sampai kakiku rupanya….tapelah… ku berpaut je pada raft sambil di seret raft yang tak dapat nk berhenti masa tu sbb arus deras…rupa2nya, kawan2 atas raft ade dialog masa ku jatuh tuh… “Mana Azreen????” hohoho

di tarik raft… waaa.. batuuuu…. dan batuuuu dan batu lagik…… aaduuuhhh.. tahan je lah… masa ni tak pk dah… isk isk… malu je muka… bila raft dah berjaya berhenti,aboi wat cubaan pertama nk menarik ku.. aahahaha.. alaahaii.. aboi cumil sangat.. mana nk larat tarik ku hehehe.. kesian. macam abg deeno cakap.. “last2 aboi yang terkelua raft” http://images.multiply.com/common/smiles/tongue.png…… akhirnya..”abg kami” yang atas raft… Abg Deeno lah dengan gagahnye menarik ku naik raft.. wahaaa…. wahaaaaa… rasa cam nk kaver muka ngan paddle.. huk hukk… control je lahh…kalo agak muka cerah mesti dh merah padam muka menahan malu ahahha..http://images.multiply.com/common/smiles/embarassed.png….. ouh blom habis lagik cerita ku……. tak berapa lama lepas kami bergelak pasal “kejatuhan” ku, kami tiba di jeram lagik.. dannnnnnnnnnnnnn yerrrrrrrrrrrrrrrrrrr…. ku jatuh lagikk.. wahaaaaaaaaaaaa…………….. wahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…. sabauu.. sabauuu… minum air lagikkk….Masa jatuh kali kedua.. udah tak cuaks… tp tangan masih berpaut erat kat tali tepi raft tuh ehehhe…hooohoooo…dh kurang sket cuak… rasanya perasaan malu lg lebey kot ehhehe,,, sempat lagik di seret di batu2… ouh ouh…bila raft dh berhenti, kali ni ku sempat tarik nafas sekejap sebelum memanjat raft… sbb masa tuh dh sampai tempat cetek sket…sabo je lahhh

ouhhh.

ahahha maka Azreen dengan Rasminya telah memegang Rekod WWR OGKL Ulu Slim 2008 sebagai peserta yang jatuh paling banyak  iaitu 2 kali dalam waktu terdekat ehhehehehe… kenangan… (asal trip ade cik Azreen.. mesti ade kes mo citer yerk http://images.multiply.com/common/smiles/tongue.png)… elok plak naik satu raft sama abg Deeno… habisshhh… senyum je lah kan ahahhahaha http://images.multiply.com/common/smiles/tongue.png….

Lepas2 dari insiden jatuh 2 kali.. bila tiap kali lalu jeram… Ayat abg Deeno.. “Jaga2 azreen” wahaa…. ko dok dlam je lah masa jeram😛

Statement tak bley blah abg deeno atas raft ” Aku kan Abg!! :p…. (Raft yang happening menghenjut di ketuai oleh Cik Izu yang suka sangat nk henjut2 atas raft :p… 3 org rakan sebaya.. izu, aboi dan azreen… seorang adik.. (adikku).. ngan seorang abg.. Abg Deenno… ahahha tu yang statement “Aku kan Abang!!” asyik dok kuar je  ehehehe :p … ….

Lepas2 insiden jatuh, kami ade sessi berhenti kejap sambil makan snek ringan .. lepas perjalan di teruskan semula, mas atuh nasib dh tak jatuh lagik… (mana nk jatuhnye,.. asal ade jeram je lepas tuh ku sudah jadi extra cautious… dok dlm siap2 eeheheh)…

Pape pon.. pengalaman WWR ni mmg sangat besh… walaupun sudah menjadi pemegang record kejatuhan 2 kali di liar kawasan keram kotak :P…. besh besh… mmg kenangannnnn!!

Selesai rafting, kemas2, mandi2… makan2.. bertolak pulang… penumpang kereta ku sempatmenyinggah beli Pau di Pekan Tanjung Malim… Nasib baik juga singgah… sbb memula ingat nk jumpa kawan2 yang lain di RnR Rawang.. minum2 katanya.. skali rupa2nya RnR arah Selatan tade hentian  utk makan rupanya… uhuhuhu… rupanya kawan2 yang lain berhenti kat RnR Sg buloh.. memandangkan exit ku di sg buloh, maka tak dapat lah join kawan2 di RnR… nasib baik sudah ade Pau.. idak kalu kempunan kami ehehehe…


One response to “White Water Rafting 20th and 21st December 08 – Sunday – Sg Ulu Slim..

  1. Rauf Takaful says:

    uish…sejak bila ko meng outdoorkan diri niiii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: