uri ilgi

Stories I would like to share

Perjalanan ke puncak Gng Hitam yang Basah dan Licin( Wet and Slippery Journey to the Black Mountain Peak :p)

on January 13, 2009

nough said.. tajuk je sudah menggambarkan kebasahan perjalanan kami😛..sebelum start trekking pon hujan sudah mula turun setibanya kami di starting point gng hitam… memula ku ingatkan renyai2 seketika je.. wahaa.. rupanya semakin mencurah2… maka setelah kami semua bersiap sedia… so semua peserta melakukan senaman ringan di dalam hujan mencurah ahaha…(note to self.. “I really Need to buy 1 waterproof Camera”)…

maka berjalanlah kami.. jalan dan jalan..jalan di dlm hujan, ku macam perasan tak perasan je trek nye ehhehe… tiba2.. roadblock… herrmmm…. guide patah balik ehheheh.. so kami pon patah balik… keadaan hujan dan keadaan trek yang dh lama org tk dtg, menyebabkan tek susah nk di lihat.. hohohoho… patahlah balik….. jalan semula di jalan yang benar :P…. jalan dan jalan….. ehhhh.. road block lagik…patah balik lagik ehehheh…hadoih lahhh… hujan still blom benti… berjalan lah kami… sampai jumpa sungaiii..sampai tepian sungai, kami semua menjamu makan tgh hari yang dh di tapau masing2 dr pekan bt 18.. makan lah di dlm hujan ahhaha… macam2 gaya org makan nasi lemak dlm hujan.. makan roti canai cecah air hujan campor gula ahhaahha… …

selesai semua org menambah tenaga, ekibiti memanjat tanah lumpur di mulakan.. trek selepas kawasan sungai mmg tahap pacak hampir 90 darjah… pacak satu hal.. licin satu hall.. wahaa… tiba2 terimbau satu bahagian di track peninjau ehhehe..tp yng nk banyak lagik kot bahagian2 yang wat ku terpegun berdiri mana mahu pijak.. wahaa… I hate sliperry track more than anything… esp when I need help to climb it.. huhuhuhu….. nasib lah baik.. kawan2 membantu… Puan Ina banyak membantu ehehhe… salute madam..😀..dapat gak melepasi saat2 genting..lepas aksi berpaut pada batang pokok dan sewaktu dengannya, perjalanan on going pacak dan pacakk,.. wahaaa..tahan mental… masa nih ku  masih blom mental.. cuma benti kejap2 amik air or amik nafas.. eehehehh.. masa nih gerabak depan dh jauuuuhhhhh meninggalkan ku… tinggal lah daku bersama gerabak belakang..cik nisa ade bersama eheheh.. kadang2 mintak cik nisa jalan dulu…tiba2 ade satu part nih, cik nisa jalan dulu.. tah camner, sudah kene kejar and kene sengat dek tebuan tanahh…

tok gajah : nisa, jalan dulu.. jangan berhenti
si nisa pon berjalan lah secepat yang boleh.. si tebuan masih mengekori…

ku yang masih ala2 blur cam  terpinga2… tp jalan jugak lah ke depan… last2 si nisa pon dh tak larat nk jalan dah…. skuad medik di panggil utk membantu.. kesian… gerabak belakang, nisa sorang je kene…sementara nk tunggu medik membantu cik nisa, ku amik kesempatan duduk kejapp.. wahaa…rupanya sepanjang ku berhenti sebelum tuh blm duduk lagik.. just berhenti berdiri je ehhehe..lepas bantuan medik selesai, kami berjalan perlahan.. cik nisa kebas kaki akibat sengatan tebuan.. so kami pon jalan lah tak baper nk laju.. (macam lah selama ni ku jalan laju pon :P)… tok cakap, tk lama lagik sampai kem lalang ( he ye ke namanya itu? ku cuma ingat tok sebut lalang je eeheh)..

sampai di kawasan yg ku pikirkan kem lalang tuh, ku pk kan just dok kejap utk take 5 je, skali sampai2, rupanya kawan2 dh mula pasa ground and fly sheet.. rupa2nya geng depan, ramai yang kene tebuan… tp Ahad in particular sudah colapsed akibat sengatan geng tebuan :O.. jadi niat asal nk meneruskan perjalanan ke puncak, di bantutkan.. maka berkhemah la kami di kem “ahad” (nama baru kem sempena pembukaan kem sait baru :P)…….

sampai di kem ahad, terdengar kawan2 menyebut nenas nenas.. pelik jugak.. nape plak sebut nenas2 kat kem ahad nih…rupanya kat ctu ade tanaman nenas.. woohooo.. korang agak2 sape punya pokok nenas kat tengah2 hutan?? :P…

anyway, memandangkan ku lihat kawan2 dh mula pasang fly and ground sheet, maka ku sempat lah dok menarik nafas lega ehhee.. fuuh.. selamat perjalanan hr ni.. tayah OT ahahaha..lepas habis “menghela nafas” ( :p)… kami geng2 gadis2 remaja ahahah mula lah bergerak ke kawasan air terjun yg kononnya tak bape jauh ahaha.. jalan dan jalan.. 10 menet-15 menet jugak lah perjalanan licin untuk ke waterfall area… hoooo… mmg lepas sessi mandi manda, mmg ku tade niat nk g melawat waterfall tuh lagik… liciinnnnnnn!!!..

siap2 dh wangi sumer, kami menjenguk lah dapur…wak dh mula masak2.. ayong ngan nisa pon sama.. ku tulun2 sket2 mana bulih je..sbb macam tk banyak mende nk di buat dahmain chef kat dapur, nisa, ayong ngan wak ehhehe..kak nina blom sampai daaa.. dia gerabak kedua.. (masuk petang.. geng otai :P)…

malam, geng petang pon sampai kira2 jam 8 lebey kot… “waha.. cepat ek korang!!” nasib baik jugak camp kat camp ahad.. kalo camp kat peak.. jalan lah lagik 2 jam yerk ehheheh :P… bila semua dh siap2, maka kami semua pon dinner berserta sessi suai kenal … lepas sessi suai kenal, ade sessi potong kek sambil sebak .. sambutan b’day wak…”semoga panjang umur murah rezeki”..

selesai suai kenal dan taklimat utk perjalanan esok, kami pon masuk khemah tido.. niat ati macam nk tido bawah fly.. tp cam dh penoh.. so tido aa kat khemah eheheh..elok2 dh lena kejap.. leh plak terjaga dengo si wak, ajib and geng main masak2 atas kepala luar khemah.. isk isk..udah lah main masak2… berbual plak.. huhuhuh..yang adik ku ngan cousin ku dok gelak2 dengo derang dok membebel kat luar khemah… yg si ajib ngan wak.. “azreen tido.. esok nk trekking lagik”… (tape.. skali ku biarkan je…)… skali lagik.. azreen…. tido!!… hmmm ku diam lagik…..
kali ke 3.. azreenn tido!!.. aku tak tahan.. sudah bebel2 dlm ngantuk.. “korang ni bley senyap tak…camner nk tido kalo korang dok bising atas paler” huhuhuh :P… tp mmg cakap nada slow je.. sbb malas nk layan😛..

last2 ku dek je lah.. tidooo….tgh2 pagi ku jaga… “wahaa.. tak tahann mo g toilet….sejukkk!!” tape.. ku pujuk hati.. wat2 tido kejap.. sbb malas nk kejut org :P… tk lama lepas tuh. jaga lagik… tato aa gap bape lama… ouhhh ouhh..mana head lamp…. ku kejut adikku mintak head lamp… lepas tuh terus kuar carik port sorang2 hooooo..”lega” :P…
ingat lepas kelegaan mahu tidor semula.. tgk jam sudah jam 6.30 daaa… abg jumat dh pegi melawat dapur kejut geng dapur,,, nisa n ayong ehehhe..so ku pon mendaftar lah nama masuk dapur .. tk jd tido udah :P…

selesai sessi msak2, makan2, sumer bergerak ke puncak gng hitam… kecuali, ahad (pesakit), ajib, aj(aj ke ej ek?), jan, sheqin, yem (ye kot)…. cik rabiaa kene naik ke peak sbb kene trenning v2.. maka naik lah cik rabia ke punck gng hitam ngan hati yg susah (ye kot !!)😛..

jalan dan jalan ku ke puncak gng hitam…. lepas je kawasan waterfall, jalan men”canak” sepanjang jalan… di campur dengan jalan panjatttttt sampai berpaut di dahan2 dan ranting2.. (wahaa.. patut aa sampai hr ni jari jemari ku masih sakit.. uhukuhuk)..

lepas sessi panjat2, maka kami sessi layan trek canak all the way…. jalan lagik lagik dan lagik… ku memula ok lah kan.. bila nampak.. wahaa langit macam dh dekat…jalan jalan jalan… jumpa tanah rata…. ouh.. belom lagik!!.. tape.. jalan lagik.. mencanak lagik… “eh tak jauh dh kot ats tuh…”  ouhhh tanah rata lagik.. “wahaa. bila mo sampai”.. tape.. jalan lagik…(kepala udah mula mental).. sambil jalan wak dok wat promotion karipap ikea sampai tok gajah pon dh tergoda ngan penerangan karipap ikea oleh wak ahhaha…

ku jalan lagik.. kawan2 dah pasan yg ku mental hahaha… lagik ,mental bila jeritan kami tk di jwab geng depan.. “wahaaaaaaaaa.. jauh lagik ke??”

nisa ” sket je lagik azreen” hooo.. tape ku layankan jugak :P…geng kami jerit lagik.. woooooooo.. eh ade sahutan… “yeayy!!”” tak jauh.. yeay yeay :D…

so jalan lah aku ngan semangat sket😛.. dan akhirnya kami sampai ke puncak gng hitammm… “erk.. ni je ke???mana beirut??” alahaiii…tp mmg nasib baik lah tk tido puncak mlm sebelum tuh… puncak macam sempit je…duduk lah melayan sejuk kat puncak… kawan2 lain dh setengah jam sampai eehhehe… geng sebelum ku sampai jam 11 ku sampai 11.30… ku pk kan ku udah last… rupanya ade lagik belakang ku…
tapelah.. janji sumer sampai ;)…

lepas semua bergambar2, kami pon turun.. wahaa.. turun kali ni laju sket.. banding masa ku turun bt puteh dulu😛..

so gumbira sket hati.. ehhe… turun dan turun…sampai waterfall.. kami lepak kejap.. basuh kasut sbb kasut udah berat kumpul tanah AHAHAHA… lepas lepak waterfall kejap, kami jalan ke camp site… makan beehun tomyam.. eheheh..lepas selsesai kemas2, kami mula turunnn.. ouh dan nasi baik trip turun laju sket dr naik :)… maka hati ku gumbira.. walaupun tak laju mana banding org lain.. eheh.. tp trekk licciinnnnnn.. masih wat cubaan berjalan tanpa gelongsor sebaik mungkin… tp ade gak part2 yg mmg takleh nk elak.. maka sudah wak aksi side mengiring pon ade…kasut makin berat kumpul tanah ahahah… hapusss..ku redahkan ajee..

sampai starting point, mandi manda di sungaii.. wahaa….beshnyee… siap2.. sumer dh wangi… gi makan ramai2 … selesai dinner, semua balik ke destinasi masing2 :)…

tamattt!!!

trek naik yang pacak dan licin..
pertama kali trekking dlm hujan sepanjang jalan…
pertama kali jugak tengok emergency case ade kawan sakit on track…
trip ke peak yang mental wat ku.. (mental bila 3 kali sampai tanah rata tp tak sampai2 peak )..
tp trip turun yg bahagia sket 


5 responses to “Perjalanan ke puncak Gng Hitam yang Basah dan Licin( Wet and Slippery Journey to the Black Mountain Peak :p)

  1. hazimin says:

    bila nak update lagi nie ? salam, tumpang lalu😀

  2. ehheheeh..tade citer menarik nk apdet ehehehe.. nanti.. tunggu time kureng bz sket.. leh hapdet lagik..uhuhuhu

  3. Lu memang dasat la Beb!

  4. kak rin : tadenye dasat.. asyik dok last je tak sudah2 ehhehe

  5. ok lah tu..ada gak memanjat gunung..akak ko ni baru jungle tracking dah termengah..(refer my blog, baru balik jungle tracking ke light house jek:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: