uri ilgi

Stories I would like to share

minggu yg bizi

on April 9, 2009

Minggu lepas mmg consider minggu yg bizi.. hehehe.. jog, jog and jog.. almost everyday…khamis, jog, di ikuti futsal plak di mlm hari… then friday mlm, bertolak ke kluang for a weekend hiking trip..

Waha… 2 gunung dlm 2 hari… nk pengsan kepenatan..sabtu pagi 4th April 09, lepas bersiap bekpes kat rumah pakcik Jaminan Selamat, kami bertolak ke hutan lipur Berlumut..perjalanan di mulakan… tiba di camp site around 1 hour tracking.. wah gumbiranya bila nampak camp site..sbb tayah angkut bag ehehe.. so all the bags di tinggalkan kat campsite.. so kami travel daypack ke puncak gunung Chemendong. track agak landai, tapi sebab gunung chemendong jarang di daki pendaki2 lain, so kawan2 pon mulalah menebas dan menebas…kesian org2 yg kene menebas.. penat..

ku pulak bila org berhenti nk menebas, ku amik kesempatan untuk menarik nafas seketika hehe..almaklumlaa.. penatt..naik dan naik, sampai ke kawasan buluuh, wahaa.. nampak dh rata, ingatkan dh sampai puncak, rupanya blommmmm….. jalan turun… dan naik lagik.. turun dan naik…makin dekat ngan puncak, makin sempit jalannye.. kiri kanan pokok duri.. ku yg bijak berlengan pendek, sudah tidak heran ngan calar balar di tangan ahhaha.. nak cepat sampaiiiiii.. setibanya kat puncak Chemendong, ku sudah macam ” hah?? ni je ke puncak dia?” wahaaaa….😛.. tapi alhamdulillah, semua selamat sampai.. lepas berehat, bergambar dan sewaktu dengannya, kami bertolak turun ke camp site kire2 jam 5.30 ptg..

kalau dah 5.40 ptg baru nk turun, jawabnye mmg trekking dlm gelap aa separuh perjalanan ehehehh.. perjalanan turun agak laju sket.. sbb jalan turun… maka ku ngan gumbira bergerrak laju eheheh.. sampai campsite,mandi manda tepian sungai.. lepas tuh sebab dh penat sgt, kami masing2 tertido dlm khemah… ampun kawan2 yg tgh masak kat dapur.. mmg penat gila babeng sampai tertidoo..

Pendek citer, esoknnya, kami kemas2 khemah, dan bergerak ke simpang puncak berlumut.. masing2 meninggalkan bag2 di simpang dan bermulalah perjalanan ke puncak gunung berlumut..adoihh.. awal2 perjalanan dah mula mencanak dan canakk… tade lansung jalan bahagia, semua menegak, dan kebanyakannye hampir menegak 90 darjah.. wahaa.. mmg penattt tapi alhamdulillah semua selamat sampai dengan jayanya… ku sampai2 terus berbaring bawah rimbun semak ahahha… sbb kat atas tuh panasss… pacat yg lalu pon ku wat tak endah.. sebab penatttttt hoho..

selesai bergambar, makan tghari dan bergambar lagik, kami bergerak turun…perjalanan turun mmg ku tak berhenti2.. sbb tak sbar nk balik…dapat pulak lepas2 tuh abg apip jadi sweeper, wahaa… mmg aa dia soh lari bila sampai jalan2 rata… maka ku berlari aa sepanjang perjalanan… sampai satu part, org depan dh jauh, org belakang pon jauh… ku jalan2.. erk mana nk belok? nampak tangga, peh tuh cam bijak mengatakan semlm tade naik tangga.. nampak penanda belah kiri.. so ku pon jalan2 sorang2.. dh 2 minit berjalan, baru sedar, jalan cam tk clear.. wahaa cuakss.. takut sesat.. so las2 patah balik ke tangga, dan alhadulillah semuanya selamat sampai😉..

p/s : sampai hari ni kaki tangan dan badan masih sakit2.. huhuhu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: