uri ilgi

Stories I would like to share

LEW- TB – Liang East West & Tumang Batak

on October 30, 2009

Wahaaaa.. lama gila tk mengupdate blog… What’s new?? Nothing much…. My toe thumbs are still numb from “over”hiking.. over hiking??Let’s just say I’ve learnt my new hiking limit.. aahhahha…

okay.. it took me more than 1 week to update this blog.. thus the above statement was only valid for few days ago.. As in today  (It’s 30th october when i’m writing this entry), the toe thumbs are not that numb anymore.. but still from time to time i feel it a bit (just a bit) numb…

okay… might as well start to share the story before i start to forget the details of the trip (macam trip indon nye entry.. last2 tergendala….even now pon trip LEW TB nye details ade yg mcm dh lupa2 sket haahahah)

where shall we start?? (please note my language will be in jumble format.. depending on the mood of how i wanna tell the story….  :p )

16th October 09…Friday

All the participants meet up at Restoran Yusof Zakir (near CM) – regurlar meet up place for OGKL gang. As usual, we spent more time waiting for people to gather (sighhh).. meet up some new faces… minum2… then after basically ALMOST all was there, we started our journey to Tanjung Malim.. I was assigned to Abg Amir’s car with Yann and Faizul..

Mula2, sempat berbual ala kadar… then lepas Rawang, i basically “pengsan” hehehe :p… woke up for a while to reallize that we have reached Tg Malim Tol and we were waiting for all the cars to gather.. Then we start moved to Sg Dara (starting point for Liang EAST/WEST) ..(again.. i was pengsan sekejap.. ehehe penatnye saya)… tahu2 dh sampai ke Sg Dara… lalu mana pon tk pasan ehhehe…

sampai, angkut bag, tracking sket.. pasang khemah. tido…

17th October 09… Saturday..

bangun tido, siap2, kemas khemah, breakfast.. warm up.. then jalannnnn…

starting point – Damp Sg Dara..tk ingat exactly bila start tracking(this is why i should have started writing as soon as i came home from the trip).. so we walk for a about 2 hours ( serious tk perasan it was 2 hours).. then we stopped (off track kejap) ke Kem Antu Air…. FYI, by the time sampai ctu, seluar ku dh koyak (ehehe.. ni amaran soh cepat2 kuruskan badan lagik :P).. so since dh ala2 lubang di celah kaki, muka ku sudah muka selamber, koyakkan the whole seluar… Jadi Skirt!!.. :p.. then of course lah ppl notice the weirdness and people start asking.. and being me, ku wat muka bodoh dan jawab.. Haah.. mmg skirt :p.. AHAHAHHAA…

After everyone took the needed water supply, belek kaki buang pacat, koyak suar utk trip and etc etc… we started back the journey.. Ok.. Dlm hati masa tuh ingatkan kot2 lah jalan plg lama sampai ptg lah kot… So jalan dan jalan…. We took the old Route to Liang.. So imagine.. a r0ute which has not been used for quiet sometimes..makaaaa……..

banyaklah sessi tebas menebas yg perlu di lakukan oleh “abg” macho OGKL.. hehehe.. penat ku tgk derang menebas.. sian…… dan memandangkan banyak jalan nk di tebas, maka perjalanan menjadi slow ala2 traffic jam… bila traffic jam, peserta2 yg tak menebas.. tade aa penat berjalan.. sambil2 benti tunggu org menebas, sambil2 tarik napas.. so kirenya tk sempat nk cungap2 :p.. dan oleh kerana itu… ku dapat aa dok depan… dekat2 je ngan guide… (sbb sumer org tkleh jalan laju.. eheheh).. jalan dan jalan… Lamanyaa weh tak sampai2 nih…

sesekali kami ternampak sign kaler oren di paku ke pokok2.. baca nye baca.. rupanya sign oren tuh ada nama2 pendaki Proton.. dengan title (something sounds like this.. i could not recall exact words) “Projek Rintis Tumang Batak” …So sesekali bila jalan2.. kami jumpa sign oren tuh, we assume we are on the same track as the previous “tracker”.. from the date, it was supposed to be 6 months back since people came here.. ehehhe.. Jalan dan jalan lagik… huhuhu.. I can say, the track was not clear so basically “geng tebas” needs to tebas basically ALL the way up… kesian… tapi sebab derrang cakap lelaki2 perkasa je yg bawak parang, kami kami pompuan2 yg 7 org nih.. dok aa menengok dr belakang.. eheheh (trima kasey kawan2 yg menebas ;)…)

so cut the story short, kami tiba di kem Exora (i supposed the proton ppl named it that way) kira2 jam 6 or 6.30 kot… (lupa sudahh)… lama kami duduk.. menunggu kawan2 lain yg blom sampai.. tunggu dan tunggu2… last2 bila semua dah ada… Abg Deeno AKA abg guide cakap, kite sumer akan dinner kat kem exora.. then lepas dinner sambung jalan… sampai sejauh mana yg mampu..rasanya masa tuh maybe target nye mmg ingat nk sampai peak or kawasan yg dekat ngan peak…(di kala itu kami masih blom tahu camner keadaan jalan ke peak ehhehehe :p)….

grrrrrr… dekat kem exora ni pon the wheather was already chill… Being me (walaupun gemuk tp tk tahan sejuk), i was freezing.. grrr….sementara kawan2 memasak, ku sempat melelapkan mata kejap.. (mahap kawan2.. tk menolong plak masa tuh.. uhuhuh.. nampak cam dh ramai sgt org kat “kawaasan” dapur).. mangun, tolong serve food.. then makan.. siap2… dan kami mula trek semula kira jam 10 mlm (kot)…

awal perjalanan dari exora, kami tergendala sekejap sbb tk jumpa track.. eeehhe… so lepas dh jumpa track, kami pon jalan dan jalan…perjalanan sama macam siang hari… slow sket sbb leh kata sumer nk kene tebas.. (masa ni kami dh tk nampak sign kaler oren.. so we assume they did not find the way to Tumang batak (mungkin lah kot..).. jalan dan jalan lagik… (adoihh jauhnyee)… and finally we reached Kem Batu Air (or so it’s called) and we decided to camp for the night…. (adoihh.. jauh lagik peak nih.. I shared the tent with Kak Khairul and yann.. and kami nih dapat port yg senget sket :p.. so bila tdo asyik “melurut” ke bawah… adoihhh… tape.. asal leh tdo.. berbungkus dlm sleeping bag… eheheh


18th October 09… Sunday

bangun, siap2, bekpes,  amik air… (FYI, air kat kem ni dok bawah batu..(ala2 guaa)).. so only kawan2 yg rajin dan berani nk masuk je g amik air.. kami2 nih.. menumpang passkan botol air jek.. heeheh (skali lagik trima kasey kawan2..) hehehe.. so bag dh isi… (air banyak weh nk angkut)…bahu dh lebam…. kami pon jalan…. ouh ouh.. jalan sedikit mencanak… jalan dan jalan lagik… (ish ku dh lupa canner rupa tracknye)… jalan dan jalan… guess what.. we reach the simpang ( simpang ke Tumang batak and Liang EAST WEST) at about 3.30 kot?? (ye kot.. siyes lupa)..

actually masa nih ku dan geng depan dh lajak dr simpang.. dh jalan menuju Liang dah rupanya..dh melangkah balak segala.. skali.. kene patah balik… sbb guide ade keputusan yg perlu di buat eheheh :p.. masa kat simpang, kami di hidangkan ngan meggi panas.. yer lah.. dah kata on track.. makan pon ala2 on track lah kan… (jauhhnye perjalanan lagik).. dekat simpang, abg deeno tanya.. nk ke Tumang Batak dulu.. or nk ke Liang dulu??

kalo nk ke liang, angkut bag and jalan…. malam (pagi) around 3Am.. bangun and track to Tumang Batak..

Kalo nk ke Tumang Batak, bag tinggal kat simpang…. bring the necessary stuff je.. sampai Tumang batak, patah balik and g ke liang… ( mind you, at that moment the initial thought was the journey to Tumang Batak will take around 3-4 hours je).. dah elok2 balut bag dlm plastik and all.. tiba2.. they decided to go to liang dulu.. camp and rest for a while and start tracking very early in the morning… (fyi.. cadangnye kami nk tiba ke peak liang semula by 12 pm esoknye)..

so from simpang to Liang East, was not very far… nasib lah sangat… even with the tebas menebas, we managed to reach the peak around 6pm… wahaa… masih terang… (yg dok jalan seharian semalaman tk kira ek :p).. ahahah.. kami bergambar2 kejap.. then bergerak ke Liang West.. (about 5 minutes or so from Liang East).. sebelum naik Liang WEST.. ade lah jugak langkahan besar yg perlu di buat… adoihhh.. masa ni memerlukan bantuan tarikan dr atas :p…(Ouh FYI, nanti lepas balik dr Tumang Batak.. dh leh panjat batu tuh tanpa bantuan Hoccaay)…. And we finally reached Liang WEST….

wahaaa…… sampaiii… 2 peakk (walaupun sebelah2.. kire sampai 2 peak aa nih ehehe :p).. Kwasan puncak mmg sgt sempit.. pandai2 lah bawak diri carik tempat berkhemah… dan skali lagik kawan perumahan ku di tempat yg kurang rata.. ahaha.. (mlm tu tdo melurut ke bawah lagik)…siap khemah… salin baju…dinnerr..(gigil ok.. so dok dlm khemah sbb gigil sgt).. tade sessi suai kenal.. sbb sumer nk kene tdo awal.. sok nk mangun pagi… abg deeno tanya2 ayam(mcm ajak2 ayam :P).. sape yg tammo g Tumang Batak… ku dh angkat tangan.. sbb dlm hati rasa2 mmg nk lepak peak je esok.. maleh den nk jalan ke Tumang batak then patah balik ke Liang again.. (again.. mind that at that moment we still thoughts that the journey will be around 3-4 hours tops..).. tapi as expected, tadenye abg deeno nk kasik dok peak (melainkan kalo dh injured sangat2 kan :p).. so cubaan utk tinggal di peak tidak berjaya.. hehhehe…

19th October 09… Monday (sepatutnye kami balik hari ni OKAYY :P)

pg tuh terbangun sendiri sbb tdo dh makin kebawah.. (seb baik khemah tk bergerak jugak :P).. masa dh bangun tuh dgr abg deeno dok panggil sumer org soh bangun… bangunn… ku pusing2 kawan2 lain cma lom bangun je lagik… adoihh..tape.. ku duduk… siap2 salin baju sumer (yerr.. smlm kan ku cakap tammo g tumang batakk.. tp ku mangun plg awal siap2 sumer… ishhh ishhhh..) siap2… suemr org siap2.. gerak ke liang EAST.. kira2 4.30.. jalan ke simpang.. jalan dan jalan lagik…6.30 benti japs…. masa ni blom terdetik lambat lagi nk sampai…around 7 jalan semula… (dalam paler ingat 2 jam lg sampai aa kot)..

ok.. masa nih… 2 kali kami dh jalan agak jauh.. tiba2 guide cakap.. patah balikkk… salah jalann… (ni satu ruginya kalo jalan depan bila track rintis merintis.. sbb kalo salah.. anda lah yg jalan plg jauh and kene patah balik plg jauh jugak :P)… ok.. jam dah kol 9 kot..or 10.. Masa patah balik kali kedua… ingatkan Abg deeno nk cakap.. oklah.. kite tk jadi g Tumang Batak.. sbb takut tk sempat balik.. (cenggitulah kira2 dialog yg bermain dlm paler nih)… Skalii… bila guide masih tak give up and terus membelok tang corner dan lantas menebas…. ku sudah macam berkira2 wat dialog dlm paler… nk cakap sama abg guide.. “Abg deeno.. saya nk tunggu kat simpang ni je leh tak??” (tu dialog dlm paler je ok… dialog yg tk terkeluar :p)..

masa guide dh mula menebas track lain.. ku duduk kat simpang bersama beberapa rakan2 yg lain… masa ni mmg dh rangka dah ayat2 yg nk di tulis dlm blog(ahahhaha)… cam…. wahhhhhaaaaaa… nape tammo balik lagik nih?? ouh lupa nk bitau… pagi tuh kami bekpes makan biskut kering sama kopi panas.. (at that time rasa cam wahhh heaven minum air panas di kawasan sejukk).. so skang bila dh beebrapa jam.. udah rasa lapar and stress sbb tk sampai2 and kiterang bwk bekalan utk baper jam jek… and again…. masa ni dh rasa cam…”wahaaaa… ni dh kol bape??? kalo naik peak skang pon.. lom tentu sampai peak by 12… then kol bape nk balik nih???” siyes masa tuh rasa stress plak ngan guide yg tk reti givap nih… (mahap abg deeno… eheheh tp dh bitau dia dh lepas habis trip.. ape perasaan masa kene berjalan lagik :p)…

(okayy…. ku kat opis…. nk kene sambung keje… maka akan sambung next entry secepat yg mungkin….)

================= to be continued===============

 

 


2 responses to “LEW- TB – Liang East West & Tumang Batak

  1. - says:

    padan muka kita! wahahahah
    😛

  2. Padan muka ek? :p hhehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: