uri ilgi

Stories I would like to share

LEW- TB – Liang East West & Tumang Batak (Part 2)

on November 2, 2009

ok.. where were we??

19th October 09… Monday

ok… I was at the simpang .. Duduk ala2 mogok sbb macam malasss dah nk jalan… Nak kata penat sangat tuh tak jugak.. tp lebey kepada stress sbb di luar jangkaan :p.. duduk melepak kejap… sekali duduk2.. berbual2.. ade aa org yg mulut cam &%*&%.. sudah wat statement yg bikin hati panas… adoih.. ku plak kalo hati panas, mata pon panas sama… hissyyy…

dah hati panas, ku mangun je lah.. jalan .. masa tuh org2 depan dh jalan kira2 setengah jam yg lalu kot… So jalan jalan… ade aa org ikut bakang… uisyyyyy… Jalan nih… turunnnnnnnnnnnnnnnn lagik….. adoihhh… Kalo dulu2 bila nampak turun ku heppy sangat.. sbb tayah hike :p.. tp skang bila nampak turun, dalam paler dh pikir Alamak!!.. ni forever turun nih.. kang takkan forever naik nak sampai peak? adoih laa… peh tuh turun bukan turun sket2.. ni ala2 turun menjunam nih.. wahaaaa… turunnnnnnnnnnnnnnn…. dan turunnnnnnnnnnnnn… ishhh…

tak lama lepas tuh, nampak aa gang depan… masih dok tebas menebas lagik… adoihh… dlm hati dh rasa.. ni agak2 tgh mlm agaknye sampai starting point (konon ingat leh kuar hr tuh jugak eeheheh :P).. tape.. dh alang2 jalan.. layankan aje.. Dlm perjalanan, peserta2 dh mula merapu2 pasal makanan2 yg di idamkan :p.. Daging Salai Lemak cili api lah,  air coke sejuk lah.. eskrim lah.. ahahhaa.., sumer dh mula merapu2 sbb dh berjalan (masa tuh lebey 12 jam) tanpa makanan.. Encik Syuk dah mula “mendemokan” cara2 pemakanan Umbut.. ahhaha.. so sumer pon pakat tarik umbut bila nampak umbut2 yg banyak di tepian trek… ku tgk je.. memula tanya.. ape rasa… org offer, skali tammo… 2 kali .. tammo… 3 kali pon tammo gaks.. ehhehe .. being me, ku cuak2 sket nk merasa makan mende baru😛.. eheheh.. so last2 ku tk rasa…

tp sesekali terdengar macam2 perisa yg di laungkan “pemakan2” umbut.. ade perisa apple, perisa anggur etc etc hahaha… sian kiterang.. punyalah lapar… macam2 makanan di bayangkan ek :p. hihihihi.. Masa ni masing2 macam dh redha je nk sampai kol bape pon.. adoihh… So ku pon jalan lah.. dalam hati dh macam “isyy.. kalo ku dok kat kemsait pg tadi pon tape… mesti tgh layan tdo or gegel :p”… sesekali ku jeling2 jajaz.. sambil kata2.. isyyy… patut kite dok kem sait je pagi tadi… ehhehe (tanda2 org dh stress on track..).. bising2.. kaki jalan jugak.. jalann jalann.. sampai lah satu part…. tanah lembikkkkk yg curam…. di bawah nunnnn.. ade gaung… howaaaaaaa…

masa duduk atas tanah lembik tuh.. dh mula down… so sudah cakap sama gait2 sampingan yg dok jalan belakang ku…

“saya tunggu korang kat sini bley?”

abg paie ” ko nk tunggu sini ngan sape?”

ku : ” saya sorang je lah…dok je diam2 sini.. nanti korang balik, jumpa aa :p ”

abg paie ” aiik… kang kalo balik tak lalu sini camner?”

ku : ……….

adoih laa… pk2… yer jugak… peh tuh pk2 lagik.. hissyyyy… jauh dah aku jalan nih.. kalo jalan jauh2 tk sampai mana.. tak ke rugi masa dan tenaga?? so.. jalan lah lagik… huhuhuh… sampai aaa satu dinding batu di tepiang gaung…. masa ni dh cuak2 camner nak melangkah nih…😦 ..mata cam nk berair dah.. cuakkss wooo…jalan….

Fuuhhh lepas… (ku pikirkan itu aje..).. skali lepas dinding batu tuh, ade tanah lembik mencanak naik ke atas.. (mind you, bawah masih gaung ok :p).. howwwaaaaaa….. tang mana nk paut tuh??  pijak2,, turun ke bawah.. try pijak lagik,, turun ke bawah… huk huk :(… mmg kelemahan btol tanah lembik nih.. peh tuh sib baik Rabia tulun.trima kasey cik rabiaa… huk huk.. lepas part yg menyiksakan tuh,  ku lega kejap… tp dalam hati dok pk.. “kang nk balik nk turun ctu camner??? bawah tuh gaung…. alaaaaaaaaaa… alaaaaaaaaaa😦 “… lama dh lepas part tuh.. ku lupa kejap… so jalan lah cam biasa….

track Tumang Batak nih mmg banyak balak, akar etc etc yg perlu di langkah dan di panjat… adoih laa.. layankan je lah… sampai ke puncak tipu number 2 (ke number 3 kot.. ku dh lupa..), abg deeno tanya.. Reen ok ke?? being me.. sbb td mcm stress ngan track.. ku gelak je :p…(azreeen yg stress ade 2 spesies… satu gelak terlebey dr biasa  – ni stress tahap sederhana……. satu lagik.. spesies senyapppp…. extra senyappp…. ni stress tahap max dah kot :p)..

so kiranya tu stress tahap sederhana.. masih boleh di layan😛.. ok.. masa nih encik guide (abg deeno) dh mula tanya2 peserta2 siapa yg kerja esok.. ku yg mmg dh dari awal amik cuti selasa, so tade aa rasa kalut.. ade yg kerja, dah mula pk2 ape nk cakap ngan boss… Line phone ala2 ade tade.. ku dok kalut pk nk call parents je.. nk bitau won’t be coming home tonight… takut nanti tk bitau parents risau.. and terus revoke permissions to any other future trips😛.. So abg deeno cakap, dia send msg dkt ajk, mintak informkan kepada sumer Emergency contact person mengatakan kiterang delay satu hari… tapi bila dengar ade line.. ku cuba jugak on my phone.. need to send personal sms in order for me to write up properly why we are late.. kang nanti mcm2 di pikirkan mak bapak..

pusing sana.. pusing sini.. ishhh.. tk dpt gak line… alaaaaa…. tape lah.. ku biar je on… mintak abg “celcom” pegangkan .. sbbd ia nk tumpang pakai kalo ada line..(alamak.. ku lupa nama dia….. ishh =_=.. mahapp).. so lepas cubaan mencari line tidak berhasil, kami pon berjalan lagik… hari dh makin gelap….. headlamp dh di kuarkan..jalan .. jalann….. memandangkan track mmg tk baper nk clear, maka masih banyak yg perlu di tebas… so jalan pon slow lah sket.. sesekali terhenti di kawasan tk rata… huhuhu.. tahan kan je… (bila lah nk sampai)…sampai satu tempat , kami sangkakan sudah nk dekat sampai puncak… beberapa peserta dh naik ke atas, carik2 jalan, tade.. rupanya tempat tuh macam batu tinggi :p.. so turun balik…

lepas “mini” patah balik, kami rasakan track dh macam nk dekat sampai kot (or maybe sbb dh lama sangat jalan, masing2 menyimpan harapan nk sampai :p).. kira2 jam 8- 8.30 mlm, kami pon tiba ke puncak tumang batakk…. WAHAAAAAAAAAAAAAA.. finallyyy!!!.. Peaknya… hrmmmm… sempit, view? mcm tade.. sbb pokok tinggi2 atas peak tuh… so… adakah saya akan ripit ini gunung??? kemungkinan besar tidak :p… setelah semua selamat tiba ke puncak Tumang batak, kami bergambar beramai2,.. ade yg kesejukan, mula berselimut dengan bendera2 yg di bawa… ehheehhe… (nasib baik lah ku bawak jugak sweater naik ke peak..).. sejukkkk….. sejuk…. kaki yg seharian berkepam di dlm kasut, ku rasakan macam dh lunyai je tapak2. kaki.. ishh ish… bukak kasut… sejukk aa plak.. ishh.. pakai balik…. kepam lagik…huhuhuh….

selesai semua bergambar, kami memulakan perjalanan turun dari tumang batak, kira2 jam 9.30 – 10 (kalo tk silap)..

============= ok.. sambung lagi part 3 bila sempat… (hissyy awat panjang sgt entry TB nih?==============


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: