uri ilgi

Stories I would like to share

LEW- TB – Liang East West & Tumang Batak (Part 3) – Final lah tuh

on November 6, 2009

19th October 09… Monday

ok… perjalanan turun…masa ni mula teringat balik gaung yg di lalui masa perjalanan naik…

dalam kepala dok pk2… derang tuko route lain tak utk balik? kalo lalu balik gaung tuh canner?? huhuhuh.. masa tuh mmg risau tak terkata.. sambil2 paler berpikir.. kol bape la ek nk sampai puncak liang West semula.. air dh habis nih.. adoih… layankan je trek… awal perjalanan, badan masih rasa sejuk2  :p.. jalan dan jalan…

sesekali adalah aksi2  menggelongsor :p.. Salam berjalan di depan… ku yg dok belakang dia pon mula la turun ala2 lari sbb nk ngejorkan si Salam :p.. sesekali pusing belakang.. Eh.. mana kak kerol nih? tape.. Yann ade berdekatan :p.. Jalan lagik.. jalan dan jalan… tekak ku rasakan sangatlah kering.. Wah!!.. tape.. tahan je lah.. huhuhu…detail perjalanan dh tak bape nk ingat… tapi yg ku ingat, ade satu bukit mencanak ke atas yg sgt lembik tanahnye… howaaa… ni lah kelemahan aku… panjat sket.. ok boleh…

panjat lagik… “alamak.. mana mau paut tuh??”.. nasib baik ade kawan2 berdekatan.. huk huk.. cik syazlinda membantu menghulur tangan..

“fuhhh”” penat weh…. tarik nafas jap…

“wahhh… lamanya tak sampai atas lagik nih…”… isk isk… last2 sampai gak… tapi blom habis perjalanan lagik tau!.. perjalanan seterusnya mmg lebey banyak mencanak dr menurun.. sbb masa pergi tadi banyak menurun dr menaik :P…. panjat je lah…bila dh sampai kawasan sedikit rata, kami pon jalan lagik.. masa nih yann n kak seri dh ke depan.. ku kat belakang ngan abg adzmin.. woohhh jalan sudah melelong… sesekali berpaut kat dahan pokok sbb jalan dh macam org mabuk :p… “ngantukkkk”…

20th October 09… Tuesday

jam mungkin kol 2..jalan lagik.. “bila nk sampai yerk?” jalan lagik…. masa ni perjalanan dh melebehi 20 jam on trek… patut aa melelong jalan :P… sampai di satu kawasan, ku dapati, ramai peserta2 tgh carik port melelapkan mata seketika… “yeay!”… ku tk pk panjang, nampak satu port kosong, terus letak waterbag, letak paler, siyes terus pengsang… mmg tade masa nk mimpi2 ke, berangan ke… literally – Pengsan :p….

masa tuh badan still panas lagik sbb baru habis berjalan bape jam.. so tk rasa sejuk lagik… sedap aa tido.. sejam (kira2 kot) kemudian, terjaga…… “grrrrr… sejukkkkkkkkkkkk…wuuuu….sejukk nih…”

masukkan tangan dlm poket sweater…tarik hood sweater.. masih sejukk…. “grrrrr… canner nk tdo nih??” :(… last2 wat konon nk tido.. tp kecewa, lantas duduk sbb sejuk sgt…

baru pasan.. tempat ku tdo tadi, basah rupanya… “ishh.. patut aa sejuk”.. tgk2 kawasan sekeliling… Aboi yg port sebelah kak seri tadi dh bangun…. ok.. pindha ctu plak :p… sambil merapatkan badan dekat2 kak seri.. ahhaha :P…

baru nk lelap mata sket… org2 lain dh mula bangun…. derang nk gerak dah… “howaaaa…. baru lelap kejap je nih..”

“dak 3 org ni tammo bangun ke?” -(merujuk kepada, yann, kak seri n me :p)..

kak seri : Korang jalan dulu lah.. kiterang nk tunggu deeno  (:p)

suara : eh deeno bukan dh jalan ke?

kak seri : ade tuh depan tuh tgh tido :p …korang jalan lah dulu.. kiterang slow. nanti korang jalan cepat :p

ok.. pendek citer… derang jalan dulu.. kiterang pon menyusul tk lama lepas tuh,.. jam kira2 4.30…

oklah.. walaupun tdo 1 jam lebey.. tp sekurang2nya jalan dh tak melelong… cepat jalan… kuranglah sejuk sikit… jalan dan jalan.. “hmm mcm tk lalu je gaung smlm nih”.. dlm paler macam separa berdoa.. “jgnlah lalu gaung smlm :p…

kemudian, kami tiba di water source.. “weeheee…. leh tambah bekalan air yg mmg dh 0” .. berbual2.. kawan2 yg kat ctu cakap, tade lalu gaung smlm.. tu sumer dh kene potong :p.. “weeeheee lagik” hehehehe

ade lah mulut yg ala2 “keji” sudah wat ayat… ” eh sampai gak dak nih… smlm bukan dh nangis on track ke?” (keji kan??) :p.. ku seperti biasa.. org wat keji, ku jawab pon ala2 tade perasaaan… “Haah.. smlm suka sgt tgk gaung tuh.. ni kalo nk tgk lagik mata berair, meh lah jalan dekat2.. kot depan tu jumpa jalan smlm.. leh aa tgk ” … wuuuwuuuu..

peh tuh bila tahu tk lalu dah jalan tuh.. fuuhhh lega sengsangat… lepas waterpoint, kami memanjat semula… panjat panjat… sampai permatang… matahari dh mula naik.. “woo.. dh nk terang..”

jalan …. lepas permatang, perjalanan leh dikatakan kesuluruhannye menaik…kali ni jalan dengan kak seri ngan yann..

kak kerol benti berehat di temani encik Salam.. so kami jalan.. jalan dan jalan… sumer tammo benti sbb dh tk sabor nk balik dah.. jalan jalan…sampai je simpang (simpang TB LEW), kami lagik bersemangat nk jalan.. lalu balak besar yg tak dilupakan :p.. jalan jalan jalan… naik naik naik… sesekali yann bertanya.. ” kak seri, jauh lagik ke?”

ntahlah… jalan lagik… “isy.. pesal tk nampak lagik beirut East Liang nih?”… jalan lagik… dan akhirnye, nampak lah destinasi yg di nanti… “yeay”…. sampai east liang, kami mempercepatkan langkah….. sampai ke area panjatan 9sebelum tiba ke Liang West :p..  ok.. as i said earlier, masa memula sampai west liang, mmg kat area ni memerlukan bantuan tarikan dr atas.. so bila sampai sini, ku sudah cakap “Azreen,dh puas berlatih kat TB, takkan tkleh climb lagik kot? :p” and at that moment, mmg lah bley panjat area tuh ahahah.. ( ok korang bayangkan bape banyak similar area yg ade kat TB?? :p)…

Sampai Peak West Liang, kami bukak kasut, kak seri terus mencari2 meggi yg leh di makan.. (ahahah.. siyes kami lapo weh).. pinjam “mestin ” encik syuk, kami (azreen, kak seri ngan yann) pon masak aa meggi… wuuu… makan mcm dh sgt lama tk makan nih… megi campor nasik putih :P…kak kerol yg baru tiba pon di pelawa makan skali eheheh…(rasa lah sorang sket😉 )…

selesai mengalas perut, masing2 mula mengemas, kami sempat berposing berbaju raya di puncak (gambo nanti upload :p).. selesai bergambar, makan, kemas, semua bergerak turun…

aku yg menyedari ke”lambatan” pergerakan turunlah dulu :p… masa awal2 ni, masih mampu berlari turun lagik.. walaupun tk bape nk laju.. tp tade aa merangkak slow masa tuh… Jalan mmg sepanjang jalan menurun… wooooooo…. (cepat lah sampai kot..).. jalan .. lari.. jalan… sesekali ade lah aksi tergolek sbb nk cepat sampai😛.. eheheh… sampai ke satu campsite (adakah itu campsite 7E?.. ntah.. lupa nk tanya), ku, yann n jajaz, benti kejap..

masa di campsite, ku telah membuat kesilapan utk membuka kasut…. wahaaa.. bila dh bukak kasut, tapak kaki rasa lebey sakit, kaki yg bengkak susah nk masuk semula dalam kasut… adoiihhhh….. lepas campsite, bermulalah perjalanan slow ku… :(… jalan jalan jalan.. siyes sgt slow… yann n jajaz cakap, kalo nk benti, benti aa kejap.. ku cakap.. tape.. nk jalan…maka jalan lah… pendek citer, mmg kami berjalan dan berjalan.. tanpa henti… memandangkan ku mmg jalan slow gila.. ku mintak jajaz n yann jalan dulu.. so sesekali bila both of them tiba somewhere, they will stopp for a moment.. tunggu kat ctu… ku jalan lagik.. mmg non stop.. sbb pk kalo jalan slow… then nk benti lagik, jawabnye mmg tk sampai lah… so, walaupun tapak kaki pedih yg amat, ku jalan jugak walaupun slowwwwww……
maka akhirnya sampailah jugak ke kem antu air….

wahaaaa… lama sungguh perjalanan.. kami melintas sungai, duduk berehat kejap, minum, makan, dan…… hujannnnn….nasib kak seri sempat sampai sebelum hujan lebat… masing2 berlari menyorok bawah fly :p… jam dh menujukkan 6.30… abg deeno dh bising2 suruh gerak.. sbb kami masih ade lagik2  jam perjalanan… (howaaaa…. )… masa perjalanan dtg, nape tk ingat pon kiterang jalan 2 jam?? :p.. ingat dekat dah.. hehehe.. so ade kumpulan yg dh jalan dulu… ku jalan kira2 jam 7, bersama Salam, yann, k. kerol and belakang tuh ade lah kak seri, abg deeno and etc etc..

elok kami mula jalan, hujan turun semakin lebat… adoihhhh…. kaki pedih nih…. abg deeno sudah jerit “ok.. sumer jalan cepat2..”. ku pon jalan lah cuba melupakan kaki yg pedih.. kali nih leh lari sket walaupun tk laju.. and nasib baik jalan tak begitu mencunam.. kira ala2 landai jugak lah.. so boleh jalan laju sket…

jalan makin gelap.. headlamp dh di pasang, baju dh lencun…  sesekeli terhenti, bila ade duri masuk kaki.. (adooih.. bijak sgt pakai sandal)… lari lagik.. mengejar encik salam di depan… hujan tk menujukkan ciri2 njk berhenti… sepanjang track, jalan dh jadi macam mini sungai :p.. so kalo jalan dh jadi mini sungai, sungai of course dh jadi “bigger sungai” :p.. ehehe… kami berjalan merentasi sungai “mini” yg dh tk bape nk mini…

sesekali terhenti sekejap bila guide tk jumpa jalan.. eheheh.. bumyi air sungai di sebelah sgt menakutkan.. hujan yg lebat menyebabkan air sungai mengalir “extra” deras… wooo….akhirnya, sampai lah ke bukit yg terakhir…ok… siyes ni mmg bukit terakhir(kurang 5 menet kami akan tiba di starting point).. di kala ku sedang mencari step yg boleh di pijak, tiba2 ku rasakan, laju je aku menegak ke bawah…. muka dan badan kurasakan pedih je meneyeret dinding batu… (adoihhhhh)))… rupanya tergelincir,… beg yg di buckle di pinggang pon sudah beralih kedudukan…

terdiam kejap…Salam pon bersuara ” azreen, bangun, belakang tuh dawai duri sket je lagik nk masuk damp”

wahaa… ku yg separa blur sbb aksi yg tk di sangka2 tuh, lantas bangun perlahan2, ku jeling, mmg kaki ku betol2 di hujung dawai duri yg memisahkan trek dengan Damp yg kami dengar begitu deras bunyinya… wooo woo…

dh nk sampai pon sempat lagik stunt yg tk perlu ek.. lepas aksi stunt tambahan, kami memanjat sedikit, dan kemudian turun semula, dannnn.. SAMPAIIIII… akhirnyaaa…

tok gajah, abg fahmi, abg adzmin dah ade menanti… tok gajah menghulurkan epal… woo.. nikmat epal di kala on track mmg tk dapat di gambarkan :P… selesai berehat sekejap, kami bertukar pakaian, and…. masa sibuk2 nk bersiap naikkereta, ku sudah tertinggal tongkat n glove yg banyak berjasa utk trip kali nih.. :(…. howaaaaaaaa… tongkat ku…. sampai LEW TB je jodoh kita ek….. sob sob…

ku naik kereta abg fahmi.. naik kereta, jaga kejap, then tahu2 dh sampai kedai makan😛.. (mmg pengsan dlm keter)..

kami makan malam, dan kemudian pulang… dalam perjalanan dr tg malim ke rumah mmg pengsan..:p.. yerlah.. balas dendam sbb tk tk tdo hampir 2 hari….. sedar2, abg fahmi bertanya simpang mana nk pusing.. ku yg dlm ke”blur” an, terpinga kejap… dan akhirnya sampailah di rumah… Terima kasih abg fahmi.. anto sampai rumah ;)….

sampai rumah kira2 jam 1.30…. mandi dan pengsan :p… kaki masih pedih…

penangan LEW TB, ku MC 2 hari… tk pernah2 MC 2 hari, tp sbb tapak kaki melecet, ankle bengkak,  .. selalu lepas trekking, esoknye mesti kerja.. tp ini kalau dh jalan dlm rumah pon macam ala2 menapak setapak2…. macam mana nk jalan dr parking lot yg jauh dekat opis tuh kan??

maka inilah ceritanya :P…

………… takkan ku ulang naik LEW TB……… AAHHAHAHA…. sekian :p………

Terima kasey semua kawan2, yg berjalan skali, meneman dan membantu😉.. tanpa anda semua, ku rasa tk sampai ku puncak LEW, TB dan pulang ngan selamat…

p/s : terima kasih pada yg sudi membaca “rapuan” ku ahhahahaha


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: