uri ilgi

Stories I would like to share

Mendaki ke Cameron di Dalam hujan

on December 23, 2009

Mendaki Cameron? orang selalu mendaki Cameron naik kereta, motor, bas lori atau apa jua kenderaan bermotor yg lain.. Tapi kami mendaki dengan kaki ehhehehe :P… Perjalanan “Trans Jerging” bolehlah di anggap macam mendaki ke Cameron dari Simpang Pulai melalui Gunung Suku, Irau dan kemudiannya Brinchang.. ehhe kira btollah mendaki ke Cameron dengan kaki😛 hehehe

Khamis : 17 Disember 09

Setelah berkumpul di YZ, kami mula bergerak ke Simpang Pulai kira2 jam 10 malam. Aku menjadi supir bersama penumpang “Pican”ku abg Paie dan Mas.. Kami berkumpul di RnR Rawang untuk berjumpa dengan peserta2 yg lain. Masing mencari makanan untuk mengalas perut sepanjang perjalanan😛..Perjalanan kemudiannya di teruskan dan kami tiba di Simpang Pulai kira2 jam 2 pagi ( i think so…) Fly dan ground sheet di pasang utk dijadikan tempat tidur seketika pada malam itu..

Kemudiannya pemandu2 menghantar kereta  ke Brinchang.. (kali ni ku mintak tolong Abg Paie tolong anto keter ke Brinchang :D… ehehehe tq tq…).. Kami2 yg tidak menghantar kereta, cuba merehatkan mata seketika…Aku yg memandu kereta tadi, agak mengantuk sebenarnya,tapi tk dapat pulak melelapkan mata..Akibat malas nak mengambil sleeping bag, malam tu tidur2 ayam dalam kesejukan.. (padan muka :P)..

Jumaat : 18 Disember 09

Akibat tidak boleh tidur, maka aku pon bangun awal dan membantu kak Fazid di dapur..Tak lama kemudian, Ayong menyusul membantu… Selesai potong memotong, oleh kerana sudah tak tahu nk tolong ape lagik, ku cuba melelapkan mata .. Dapatlah jugak lelapkan mata dalam setengah jam kira2… eheheh( Rakan2 yg menghantar kereta ke Brinchang juga sudah tiba dgn menaiki “Hilux”.. masing2 pon cuba melelapkan mata seketika)…

Sebelum perjalanan bermula, hujan sudah mula turun mencurah2.. Adoih… beratnya nak bergerak dalam hujan..Tapi apakan daya, perjalanan perlu di teruskan.. hehehe.. maka setelah selesai sarapan ala2 mexicano ( :p ), kami pon bersiap2 utk bergerak..(selesai stretching dan doa… kami pon geraklah).. Maka perjalanan ke Puncak Suku bermula dalam kebasahan…

Di awal perjalanan, ku berjalan bersama cik Nisa..😀.. Jalan dan jalan…Trek.. hmmm sedikit canak ( ke canak sepanjang jalan yerk?? canner aku leh lupa nih??) Kami berjalan dan kemudian berhenti rehat di Last Water point setelah 2 jam setengah berjalan..Selepas last water point, ku berjalan sedikit depan, bersama Kak Cuna n Ayong… Ampun Nisa… ade sikit masalah “darurat”, maka tk dapek jalan sama2 sbb ku sangat nk cepat sampai ke kem Bieh sbb perlu “mencari air”.. Perjalanan ke puncak mencanak sepanjang jalan…Jalan dan jalan.. Layankan aje…Sesekali menoleh kebelakang, melihat siapa yg berdekatan.. Nasib kak Cuna n Ayong tk jauh.. Maka ku jalan lagik….. kami tiba di Puncak Suku, kira2 3.30 ptg.. ( ye ke?? adoihh lupa lagik)..

Hujan masih tak berhenti, maka masing2 dah mengeluarkan ponco dan jaket duduk berteduh di tepian pohon2 renek sambil cuba menghilangkan kesejukan dengan ponco :p. sejukkkkkkk. setibanya kumpulan terakhir ke puncak suku, kami bergambar dan kemudiannya meneruskan perjalanan.. Ku pon bergegas bergerak sbb mahu lekas tiba ke Kem Bieh…Trek menurun dan adakala menaik…Keseluruhan trek tidak begitu sukar, akan tetapi, mungkin sebab hujan yg berpanjangan sepanjang jalan, maka tahap kepenatan melebihi daripada biasa😛..  Mungkin juga di sebabkan hujan, trek sedikit licin dan ade beberapa kali ku tergelincir dan kemudiannya kaki sudah menunjukkan ciri2 terseliuh.. hohoho….

Dari Puncak Suku ke Kem Bieh, perjalanan di jangka mengambil masa 3 jam..  Ku, kak Cuna dan Ayong berjalan tanpa henti.. sampai satu tahap, kaki ku dh tak lalu nk di angkat :p.. maka kami berhenti sekejap.. elok berhenti berehat sekejap, hujan turun mencurah2.. adoihh… layankan lagik.. kami berjalan lagik.. oleh kerana kaki ku macam mogok akibat terkehel sikit, maka ku jalan ala2 makan angin… ayong n kak cuna jauh d depan..  belakangku, abg kudin jalan sambil memerhati dr jauh agaknye. sbb ku mmg jalan ala2ntak daya dah hahaha😛.. ku cakap sama abg kudin, “jalanlah dulu kalau nak”.. katanya tape.. hahaa.. lantak.. kenelah tunggu ku jalan ala2 sepra hoyong hayang jugak kot.. eheheh.. Jalan kemudiannya agak rata… tapi panjanggg….

Adoih.. nape kaki sakit masa cengginih… kalo kaki tk sakit, jalan rata ni patut2 leh lari sikit maka masa perjalanan boleh di percepatkan lagik..tapi tapelah.. jalan je.. asal bergerak, sampailah nanti..hampir jam 7, abg kudin tanya..
“ade dengar bunyi air tak?”
ku cakap ” ade.. tapi tk sure bunyi sungai ke… bunyi hujan..😛..” (hujan lebat masa tuh :p)..

kira2 jam 7, terdengar suara amad, ain n kak gabby.. Eh… dh sampai ke??? “hoyeahhh.. Hoyeahh.”

Nampak kak gabby atas bukit, ku jerit.. “Dah sampai ke?? ke korang stop to rest??”

kak gabby “Sampai dah”

Hoyeah lagik… sudah sampaii…… kira kami group ke 2 selepas guide,ain,amad n kak gabby… wahaa…..

sampai2, bergegas, salin baju kering… (selesai waktu gawat :p)..kami melepak dekat Fly abg guide, niat hati nk mula siap2 bahan2 utk masak, tapi korek2, barang2 yg nk di masak semua belum sampai… periuk blom sampai, bahan2 belum sampai.. sudahnya, abg guide pelawa kami makan dinner dia hahaha…Rasanya lama jugak kami menanti kumpulan seterusnya tiba… Kira2 sejam lepas kami tiba, baru group ketiga tiba..lepas tuh, sikit demi sikit tiba sampailah group terakhir tiba kira2 9.15 malam…

alhamdulillah.. semua tiba dengan selamatt🙂.. akibat barang2 masakan tiba sedikit lambat, maka makan malam, siap sedikit lambat dan ramai yg dah tido masa tuh..ouh…. bila penat2 nih, tdo lagik sedap dr makan heheheh ape pon, time kasey to kak fazid dan crew,.. penat2 pon masih menyiapkan makanan yg sedap.. walaupun ade tragedi sampai ayam kicap “kehabisan” kuah ehhehe..

selesai makan, tidor lah :p.. ku fikirkan, bila dah hujan seharian dari pagi, malam mungkin lah tak hujan kan??.. ouh ouh.. sangkaan ku salah.. malam hujan masih turun… bersambung sampailah ke pagi…

Sabtu : 19 Disember 09

Akibat hujan, semua bangun bermalas2an di pagi hari..ade yg bermenong bawah fly dan macam2 lagik.. eheheh ku pon termasuklah golongan yg bermenong bawah fly… ouh ouh sejuk… sangat malas nk bergerak..Niat asal nk bergerak jam 10.. tapi sebab semua “rajin” belaka, maka kami semua selesai makan, berkemas dan hanya mula bergerak kira2 jam 11.. hehehe.. Target harini, tiba ke puncak Irau secepat mungkin, dan bergerak ke Brinchang pada hari yg sama… ( jadual di awalkan dari perancangan)… Semua memang tekad nk turun Brinchang hari ni jugak.. (walaupun terpaksa OT :p)

Harini ku jalan sama cik nisa.. layan View.. ehehhe…jalan berdua.. jalan dan jalan.. sesekali berhenti, kemudian jalan lagik.. hehehe.. ayat pembakar semangat ” Jalan weh.. kalo idak kita kene tido dekat Irau Malam nih” eheheh.. Saje bakar line.. eheheh.. Trek mencanak..(dah kata naik puncak.. kalo tk canak, tk sampai lah kan? :p). sepanjang perjalanan ke Puncak irau, ku membuat perkiraan, berapa banyak puncak tipu yg di temui hehehe..

Puncak tipu(PT) 1, PT2 dan PT3 .. Pemandangan di PT PT ini, mmg cantik, dah macam sampai ke puncak betol ehehehe :P…
Malangnya sebab hujan, banyak gambar tk sempat di tangkap… (again note to self… I need an Outdoor camera…huhu *ade sape2 nk hadiahkan tak??* :P) . tapi sempatlah bila hujan dan berapa nk lebat, ku kuarkan kamera biasa ku :p.

dan kemudiannnya bila sampai ke PT4 kami bertemu dengan kumpulan hadapan..Maka semua berehat seketika, makan packed lunch dan kemudian bergerak semula..Lepas PT4, ku berkira2 bila nk sampai ke PT5, jalan dan jalan dan jalan.. tak tiba jugak…Kadang2 terdengar suara jeritan.. ade dari depan.. ade yg dari belakang.. sahut menyahut lah kami ehhehe…Bila tk tiba2 ke PT5 , maka ku wat kesimpulang PT5=Puncak Irau yg bebetol hehehehe..

Kira2 setengah jam perjalanan dari puncak Irau, kami dah terdengar jeritan kumpulan depan.. Ku cakap sama nisa “setengah jam lagik sampai kot”.. bunyi macam dr arah kiri… Jalan lagik… kali ni dengar jeritan dari belah kanan pulak.. hehehe berpusing2 trek ni rupanya..permatang nye agak panjang untuk tiba di puncak Irau…Sabar2… dah nk sampai tuh… Tiba di sana, kami berehat sebentar, makan packed lunch, kemudian bergambar… sebab group depan dh tk tahan nk turun sbb sejuk :p… Ku ngan Nisa bercadang menunggu group belakang pulak… so duduklah kami melayan sejuk di puncak irau….

setibanya gerabak terakhir, maka kami pon bergambar santai…
Selesai bergambar, ku mengajak nisa bergerak turun dr Puncak Irau… Ouh beratnya hati nk membuka jacket untuk meneruskan perjalanan… Sejukkkkk!!!.. Tapelah.. ku gagahi juaa… Ku dan Nisa di temani Abg Paie dalam perjalanan turun… sebelum tiba di Anak Irau, Abg Jusz menyusul dan kami berempat berjalan sekali.. Setiba di Anak irau, kami berhenti seketika sebab waktu maghrib hampir tiba.. kira2 jam 7.15 kami meneruskan perjalanan.. grrrr…sejukkk… angin bertiup kencang… bunyi macam di tepian pantai pon ada…tapi ni tahap kesejukan melampau.. adoihhh.. sabar… jalan dan jalan…

hari makin gelap…trek makin basah..trek yg dari tadi menurun, sudah mula mencanak menaik…wah.. ni nk turun gunung ke nk naik gunung?? tape.. layan jelah… sesekali berjumpa dengan papan tanda jarak, menunjukkan berapa jauh lagi jarak untuk tiba ke Brinchang..Adoih.. baru bergerak 900 M rupanya..Si nisa yang tadi nya berbunyi2 pasa trek menaik, sekarang sudah diam..ku berjalan di hadapan dengan abg Jusz, sesekali memandang ke belakang, takut kalau2 Nisa jauh tertinggal.. Abg Paie meneman Nisa… Perjalanan sunyi…sejuk…maka ku layankan diri sendiri ngan nyanyian perlahan :P…

sesekali, Abg jusz meneliti penanda merah.. Katanya dah sampai checkpoint 3.. Yippiee.. tak sabar rasanya nk keluar menghilangkan sejuk..Jalan lagik… akhirnya abg Jusz bersuara, katanya
“ni kalau dah sampai jambatan dah sampai kan?”
ku ” seingatnya mmg memula gerak dr berinchang mmg ade jambatan.. tapi tato lah kalo ade jambatan tgh2 trek plak hehehe”

jalan… eh panjangnyaa jambatan nih… jalannnn lagik.. dan akhirnya, kedengaran suara jeritan… Horeahh.. sudah sampai…. kami tiba kira2 jam 10.50 malam.. hohohoh… kuattt anginn…. bergegas ku dengan nisa menyalin baju kering, bersweater, masuk kereta dan tidur…

wahaaa.. duduk dalam kereta, pakai sweater, pakai sleeping bag pon, kami dua still gigil2 dalam kereta… sejukkkkkk…..

Ahad : 20 Disember 09

Masing2 bangun bermalas2an.. sejukkk….  adoih.. sakit kaki tido merengkot dalam keter..😛 ahhaah… masing2 bergerak malas.. mentang aa dah sampai brinchang ehehhe..pagi ni, masak dinner and breakfast skaligus.. maka pagi ni kami makan besar ehhehe.. seelesai makan, berkemas, semua bergerak utk jalan2 kat brinchang…

Dalam perjalananan balik, kami berhenti di RnR Ulu bernam untuk dinner. Sampai KL, Abg Paie teman ku menghantar Mas ke Bt 10..kesian pulak nk balik naik bas dah malam2 hari… Settle hantar Mas, hantar Abg Paie kat Dayabumi pulak… selesai sampai rumah sebelum kol 11. alhamdulillah.. perjalanan pergi dan pulang selamat semuanyaa..😉

keseluruhan, perjalanan yg menarik..  :D…

Kira sempatlah merasa jalan depan, jalan tengah, sampai awal, sampai lambat… tapi yg pentingnya.. SEJUKKKKKKK…. sangat sejukkk😛


4 responses to “Mendaki ke Cameron di Dalam hujan

  1. marina says:

    huiyoooo….dasatnye pi manjat….sungguh bersemangat waja kawan ku inih….ku tak saahanggup…aktibiti yg sgt menarik tapi kita dah pencen manjat2 eksklusif nih…dolu2 mmg ler stamina bagus….la ni…kejap je pancit kot…hahhahaha…anyway…kita enjoy baca pengalaman awak…takpelah…tak dapat pegi pun…dapat baca & tgk pix pun jadik laaah…janji awak selamat sampai balik =)…p/s: kenapa ku rase sejuk eh?

  2. ahahahah… mmg menarik.. ntah lah tato nape tersangkut ngan ektibiti nih tah eheheh

  3. sazi says:

    waaaaaa..sangat dasat. tunggu aku fit nanti (which aku pon tak tau bile).. pastu aku join ok panjat memanjat ni.. huhuh

  4. ehehehhe.. ok jek ;)… aku pon tade aa fit mana.. ni je baru leh laju sket dr biasa ahaha… selalu mmg aku jek manjang dok belakang skalik eheheh😀.. tape.. kalo minat, ade je org akan tunggu😉.. jgn risau.. nanti aa kalo ade ektibiti yg ku leh ajak anda, nanti ku ajak ek😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: