uri ilgi

Stories I would like to share

Kayuh lah kayuh.. part I

on January 14, 2010

ehehe.. sebelum terlupa semua detail2nya.. baiklah daku mula merapu dulu….😀

Draft perangkaan ektibiti yg dikeluarkan kelab :

31/12/2009 (Khamis) – 9.30mlm berkumpul di Stesen minyak Shell(Projek lama
yang ada Mcdonald) sebelum tol Gombak
– Tiba & bermalam di Kg Lebak Temerloh

01/01/2010 (Jumaat) – 6.30pg Persiapan Kendiri/Solat/Sarapan
– 12 pendayung akan memulakan xpdc ke kuala bera
– Peserta bergerak ke Kuala Bera (jalan darat)
– tiba di kuala bera
– Pengenalan kayak akan diberikan oleh guide
– Makan Tengahari
– 3.00ptg XPDC diteruskan ke Kg Chenor
– 6.30ptg dijangka tiba/bermalam di Kg Chenor
– 8.30mlm makan makan/sessi suai kenal

02/01/2010 (Sabtu)  – 6.30pg persiapan kendiri/solat/sarapan
– 8.30pg XPDC diteruskan ke Tasik Chini/makan tghari di empangan sg chini
– 3.30 dijangka tiba di tapak perkhemahan
– Aktiviti Bebas/bersiar-siar di tasek Chini.
– Makan Malam/Rehat

03/01/2010 (Ahad)   – 6.30 Persiapan kendiri/solat /sarapan
– 8.30pg XPDC kayak mengelilingi Tasek Chini
– 12.00 XPDC Tamat / makan tengahari
– Persiapan Pulang ke KL

01/01/2010 (Jumaat)

okay… mandangkan ade draft atas tuh, ku terus citer bila dh sampai Kg Lebak..Kami tiba di Kg Lebak, kira2 jam 2.30 pagi (yeke?? ishh.. i need to start having small notes for journey details :p)..

semua peserta berehat, kemudian, bangun subuh, siap2, kami di jamukan dengan hidangan Nasi Lemak oleh tuan rumah… hmm Dap…Terima kasih :)…Doa semoga murah rezeki ;)…

Selesai makan, ehh lupa plak.. before makan kami wat senaman memanaskan badan.. :p.. selesai senaman, 12 org peserta “terpilih”, telah di pilih oleh Tok ketua utk “memandu” kayak ke Kuala Bera…so lepas makan, lepas kemas,  12 org yg dah di tentukan ni pon, bersiap2 untuk berkayak, pakai life jacket segala..

Tengah ku menangkap gambo peserta2 yg bersiap, Tok gajah tanya :

“azreen nk ikut naik bot?”

ku :  naik bot bakpe?

Tok : tangkap2 gambo… tapi kene tunggu 3 jam aa.. sampai semua sampai ..

ku : ouh… jap ek..(konon pk… last last)…  OK kot… . ehehhe😀

maka ku pon bersiap lah jugak… Abg deeno siap bekalkan Payung… katanya, panas nk dok atas bot 3 jam tuh.. :p.. maka ku pon naik lah bot ngan bergayanya bersama payung hahahahaha :p.. ku sangkakan, panas hingga ke petang, rupanya… lebey kurang 30 minit bersantai atas bot, tiba2, tok tanya, “azreen leh kayak?”

ku : erk.. boleh lah sket2… nape?

tok : kayak ngan nina ek.. Q pening..

ku : erk… ok.. canner nk tukar orang tuh?

Maka, proses pertukaran pon berlaku dengan lancar, di antara, bot dan kayak :p.. ku yg tk prepare sunblock segala udah naik kayak bersama kak nina.. manalah nk tahu rupanya kalo naik bot, anda di kira backup if  ade pendayung yg ade problem hehehe :p..

maka berkayak lah kami.. mandangkan kami satu2nya kayak yg dedua pengkayuh adalah wanita, maka “daya tolak air” kami adalah sedikit kurang :p (ade ke daya tolak air?) hahaha.. elok pulak dedua adalah pengkayak amatur yg main suka suki je kayuh.. maka kayak kami nih, asyik membelok ke kanan… pada kami yg tk bape nk paham konsep kayak ni, udah wat kesimpulan, sbb kami kayuh senget ke kanan :P… makanya, kak nina udah wat formula baru.. kayuh 2 kanan, 1 kiri ahahhaa… dan apabila kayak tuh seolah2  membelok ke kanan, kami serta merta akan sependapat.. “okeh, 2 kanan 1 kiri” ahhaahha..

bila kayak Zali & kak Eryn berdekatan, makanya mereka2 yg pro ini sudah bertanya, ape yg 2 kanan tuh? ahhaahah.. (salah teknik lah kan..)  tapelah.. kami layankan je,, kayuh kayuh… kendiannya, sempat kami memintas kayak kak saf ngan wakjan.. (yippie) .. dapat gak kami potong 1 kayak (ahahha.. )… di pendekkan citer, sampai satu tahap, kayak partner ku udah tammo kayuh sudah… ku yg tak lalu nk kayuh sorang2, kami berpaut pada bot untuk “melajukan” perjalanan hehehe :p.. tak lama kemudian, kami di sertai kak saf ngan wakjan.. hahaha.. maka kecoh satu kelab, kamilah org2 yg “tertewas” :p.. buekk… tape2.. saya balas “walk of shame” ni hari lain :p..

Bila nk dekat sampai ke Kuala Bera, kami pon melepaskan bot dan berpura2 mengayuh dengan bersungguh2 untuk sampai ke destinasi dengan penuh gaya :p..

tiba di kuala bera, di dapati, makanan tghari belum berjaya di siapkan.. kelihatan Cik rabia sedang bertungkus lumus memotong sayur2an dan bahan2… Ape taknya, chef2 terkenal sumer dah turun padang berkayak.. ehehhehe.. selesai chef2 terkenal memasak, kami pon makan dan bersiap2 utk perjalanan seterusnya… ketika sedang makan, tok gajah mula membahagikan pasangan2 kayak.. kali ni, aku berkayak dengan Gazali..

Ketika di Kuala Bera (muka dh gelap.. huhuhu tangan dh belang)

Maka ptg itu berkayuh lah aku bersama Gazali di sertakan lagu2 jiwang Spring hehehe (mamat ni rajin bebeno nyanyi lagu Spring :P”.. Masa berkayak, sempat lah bertanya2, canner nk kayak, canner tammo kayuh senget.. tp yg paling ingat bila dia cakap..

“Kalo nk kayuh ke Kanan, kayuh Kiri kuat sikit, kalo nk Kayuh ke Kiri, kayuh Kanan kuat sikit… Bukan 2 Kanan, 1 Kiri...tu tak betol tuh :p”

Wahaaa…. ehehehe.. serta merta ku teringat Kak Nina mueheheheh… Kayuh dan kayuh, sambil blajo tips2 dr org pakar ehehe.. untung woo dapat Pilot power.. sebab rasa cam ringan jek kayak bergerak ahahaha.. apa tak nya, si Gazali nih baru 2 bulan lepas gi berkayak ke Sumatera dari PD.. fuuhh… hebats…  Kayuh2… Dari jauh nampak macam kayak2 lain ade yg dah berhenti di tebing..

zali : eh, dah sampai ke?

ku : ntah. dah sampai ke?

zali : cuba tengok org2 tuh berhenti tak?

ku : nampak cam benti jek…(masa tuh kami di seberang sungai sebelah lagik :P)

yeayy.. dah sampai.. dah sampai….. :D… kami tiba di Kg Chenor, sekitar jam 6 ptg rasanya..😀.. Ape2 pon, terima kasih Zali.. Pilot hari pertama ku.. ;)…

selesai semua peserta tiba, kami  menuju ke Pusat perubatan Kg Chenor.. Atas jasa baik tuan punya klinik, kami dapat tidor di klinik mlm tuh.. yippie… tayah khemah ini malam ehhhe… petang tuh, menunggu kereta tak kunjung tiba, sempat tertido seketika menantikan kereta sampai… sampai je kereta, kami bersiap2 untk makan mlm dan sessi suai kenal..

oouhh… tangan ku sangat sakit… bahuku sakit… dashyat penangan berayuh seharian.. trekking seharian pon tak dapat effect kaki serta merta.. ni effect yg serta merta, memang kejutan budaya :P… dalam hati dah rasa2 macam tammo kayak esok.. ahahah tapi rugi kalo tk kayak..maka dok diam2 je lah walaupun tangan sakit..

selesai makan malam, sessi suai kenal, ade sessi org dapat hadiah jugak :p.. siapa yg pergi, dia tahu lah hahaha.. selesai suai kenal, semua tidoorrr…..

okey.. sambung hari berikutnyaa….😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: