uri ilgi

Stories I would like to share

Kayuh lah kayuh.. part II

on January 15, 2010

Tentative hari sabtu  (copy dr jadual asal kelab.. sbb ku ade kelupaan :P) :

02/01/2010 (Sabtu)  – 6.30pg persiapan kendiri/solat/sarapan
– 8.30pg XPDC diteruskan ke Tasik Chini/makan tghari di empangan sg chini
– 3.30 dijangka tiba di tapak perkhemahan
– Aktiviti Bebas/bersiar-siar di tasek Chini.
– Makan Malam/Rehat

ok….. kan malam smlm, sebelum tido tangan mmg kesakitan tahap max? mangun2, 1st question kak Olin tanya… “Cuba rasa, tangan sakit lagik tak?”
ku yg masih blur sbb baru mangun tido terus secara refleks menggerakkan tangan dan memusing2 tangan (ala2 senaman :p)……. dann ajaibnya….. “eh, tak sakit dah!!” wahaaa…

gumbira di hati sbb tangan tk sakit.. hehehe tiba2 tingat soklan si Zali masa kat kayak smlm “ada bawak panadol extend?”…. ku “tade”… “ehehhe..layanlah sakit mlm nih ek” :p.. ahahhaha..

cuak jugak masa dia cakap gtu… nasib lah masa mangun pagi udah idak sakit.. yippie… maka ku pon mangun ngan bersemangat  (sbb tangan tk sakit dah :p), bersiap2 ape yg patut.. bekpes, then senaman ringan, kami bergerak kira2 9.30 pagi….Harini, Pilot saya.. Encik Faizal :p..

masa malam smlm, masa Tok announce partner masing2, ku udah macam.. “faizal yg mana ek?”.. skali tok announce plak.. “faizal, esok awak lead depan yerk”…. ku sudah macam (dalam hatilah kan :p)  “Hah??  partner kene lead depan? maka ku pon kene dok depan lah kan??.. habisssssssss!”.. (note… masa tuh tangan masih sakit, maka paler sudah berputar2 eheheheh:P)…..

maka pada pagi yg hening ituh (drama.. walaupun tk sure hening tuh canner rupa :P), ku pon pergilah mencari partner yg tdk ku kenali…masa memula dekat ngan sorang mamat tuh pon, ku masih tk sure… betol ke idak orgnya.. tp rasa2 betol lah kan.. :p.. mamat tuh amik satu kayak…. ku perati…. nampak plak kayak tuh ade manyak semuttttt…
howaaaa….. “naper amik kayak tuh??”(dalam hati ok)…. tp masih tk bersuara… dok diam tepi tuh… peh tuh, adelah yg wat statement ” sianlah sape dapat kayak tuh… kene semut” :p..
ku sudah macam “sayalah tuh :P” ehehhe… tapi masih tk bersuara ngan mamat yg di tepian kayak😛..(saya ni pemalu orangnya Muahahahaha :P)….. peh tuh bila kayak dh atas air, mamat tuh siap amik sponge lap semut2 dalam kayak….

baru ku pk2, nk simbah air dlm kayak tuh, skali ini worang sudah kasik bersih itu semut…wahaaa… manyak magus…. :D…Trima kaseyyyyyyyy :D….ini mamat wat keje tade sore woo.. senyapp jek.. maka ku nk komen pon segan.. so Diam!.. :p.. bermulalah sessi kayak yg sgt panjang…..

Flag off in Kg Chenor… 22 “kayakers” ehhehehe

so sebelum mula perjalanan, udah cakap sama Pilot, “Saya tk bape pandai berkayak… Kalo salah tolong bitau ek…”

jawabnya : Saya tk tegur.. kalo salah saya ketuk je!…

waahaaaa… kijamm :p…

then kayuhlah…….tiba2 ade suara.. “ehem.. tayahlah kayuh laju2 sangat… org belakang penat nk ikut”….

“ehhehehehhe :p.. wokeh.. ampun… saya tato hahahaah”…

kayak.. kayak.. kayuh.. kayuh….seketika ku benti…..”jap ek… tangan kebas…huhuhuh” (sambil meletakkan dayung)… sepenjang jalan ade lah bape puluh kali agaknya ku wat senaman tapak tangan sbb tangan kebas memegang dayung.. ahhahaha.. bahu sakit leh tahan lagik, tapak tangan kebas, takleh tahan sbb rasa cam tade tangan.. hehehehe :p…ade beberapa kali, kami berhenti beramai2, untuk menunggu kawan2 yg ketinggalan…sampai satu part,..

Tok : Ramli ngan cekgu tuh, tk boleh bawak kayak yg ituh… kayak tu ringan senang lari…kamu tukar kayak ngan derang boleh faizal?

ku (dalam hati… tukar kayak lagik??)

faizal : ok… (obidient sungguh pilot ku).. eheheheh

maka di kala itu, semua peserta sempat menyaksikan  praktikal “rafting” untuk menukar kayak… woo woo…. cuak sekejaps ku… (yolah kan.. kita mukannye ringan nk tuko2 kayak dlm air nih :p)…alhamdulillah… proses penukaran berlaku dengan jayanya.. :p…

peh tuh kami lah plak bawak kayak yg gelong ituh…. mmg gelong pon kayak tuh, dia suka belok ekstrem ahhahaa… nasib pilot bijak mengendali :P… hahahaha… tp kayak ni ringan lah… tapelah.. layankan aje… kayuh.. kayuh……. (tak sedar lagik kayak bocor)…

rasa2, cam manyak kali tok pesan soh faizal depan… tp ku tgk kayak2 lain manyak je depan kayak kiterang… ahahaha… (hagak2 pilot ku penat agaknye sbb co pilot dia tk bape membantu :P).. katanya : tape.. slow slow…. eheheheheh..

adoihlaa… memula ade lah berbual2 sket.. (sket je ok…).. peh tuh sonyap…… alamak…. mati kutu ku bila org senyap2 nih..kita nk tanya manyak2, kang org cakap sebok plak… dan maka dengan itu, ku pon join senyap.. huk huk..😦 … nk nyanyi2, tarak geng.. maka sudah humming sorang2.. :P….

kayuh2, setelah 2 jam lebey berkayuh (kot), kami berhenti di satu kawasan berpasir di tepian sungai… ehehheeh…masa tuh, sempat bergambar..ade yg g “toilet”.. ade yg tido.. pilot ku tido.. penat bebenor agaknya :p.. pasal tuh sonyap… (haiihh lagik :P)… rasanya ada setengah jam kot kami berhenti, masa ni sempatlah tok gajah menelepon crew darat… yg bestnye, satu je mende ku teringat dr dialog derang…. “apa? Kerbau?” hahahaa… (rupanya org sana sebut pasal Kuala Wau :p)…

lepas berehat, kami meneruskan perjalanan, ku pikirkan jauh lagik… sambil menanya pakcik bot… “kita menuju ke kanan ke ke kiri?”

“tu.. nampak tak bumbung merah tuh??”

dalam hati ingatkan dia kata menuju arah ctu.. skali rupanya, mmf menuju ke bumbung merah itu…. (jetty kuala Wau)… yeay yeay.. dh nak sampai.. tak jauh rupanya hentian pit stop…sampai kuala wau, crew darat dh sampai, tgh bizi nyiapkan lunchie…😀.. trimass… settle lunchie, tok membuat pertukaran pengkayak… sbb ade yg udah surrender tak larat mo mengayuh lagik ….dah tukar sana sini, kami berkayak semula….

taka lama berkayak, Hujan…!!!!… woowooo.. udahlah pencedok air ku ku tinggal dlm kayak smlm.. (dapat kat adikku sbb dia naik ngan Zali hr nih)…di tambah plak kayak ku bocor.. woo wooo…. tuala yg konon ku bawak untuk tutup muka, skang udah jadi alat penyerap air dlm kayak😛.. ahhahaa.. sesekali ku memerah air perahan yg berwarna ala2 “teh tarik” tuh.. :p….. tp bila hujan nih, bestnye tak panas… heheheh.. idak kalu, sakan ku menutup muka ngan tudung…. :p(yerlah tak bawak topi…)..

kayuh.. kayuh.. seronok kayuh kat sungai nih… sebab kiri kanan, leh layan view :)… sampai satu kawasan, kami semua di suruh berkayuh ke kanan… ku pk2, nape nk kene seberang ke kanan??? rupanya udah sampai simpang Sg Pahang-Sg chini…. wooohh, sini lah kami bermula perjalanan melawan arus….

masuk2 sungai chini, kami dh terbabas masuk semak.. AHHAAHHA… in my defense, kayak gelong.. (ceeeeeee ehhehehe)… eh tapi skali tuh je tau, terlajak kat semak, peh tuh, smoooth ride…. sronokkkkkk… :D… jalan, mmg hebat pusing2😛.. heheheheh ala2 jalan kat cameron highlands, genting highlands… tapi ni sungai… maka bayangkan macam macam mo kemudi itu kayak yg gelong??  maka big clapss to pilot :D… ouh mmg saya suka ini jalan… (ke sbb pilot senak mengayuh).. heheheh.. kayuh kayuh… Patut masa ni encik pilot di arah ke depan.. tapi sebab masa masuk sg chini nih, sumer dh masuk dulu, maka kami pon lala2, kayuh je lah ikut turn.. hehehe.. dan kendiannya kami tiba di  navigational lock… … ku cam takjub kejap😛

…..Berbariss sumer….

ouh lamanya nk menunggu air penuh dalam kunci air nih… masa ni ade yg naik dulu.. ku konon dok lah dalam kayak sbb cam dengor kata naik pon bukan ade toilet ke ape kat atas tuh :P… lama jugak menunggu, adalah dlm setengah jam kot.. kat atas, crew darat dah ada menanti…. kawan2 yg tk sempat masuk “bilik kurungan” meninggalkan kayak and join naik atas jugak..

…………. to be continued… udah lebey waktu lunch sudah :p…………

p/s : pix, as usual, credits to encik Azizan😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: