uri ilgi

Stories I would like to share

Kayuh lah kayuh.. part III

on January 16, 2010

sambungan di kawasan Navigational Lock – masih hari kedua – Sabtu.. 2 Jan 10 :D…

Kami di kepong :p


Rasanya masa kami tiba di kawasan nih, jam dah pukul 5 kot..or kol 4 kot (ye ke?)…(haihh.. seriously need to keep a log for all the journey notes :p )Tapi muka2 “kayakers” sekalian masih lagi bersemangat nk berkayak… Syabas All!! eeheheh :p…

Menunggu air “naik”

seelok2 je pintu air terbuka, kami pon masing2 berkayuh…. tapi memandangkan ade sekumpulan lagik yg kene tunggu turn nk  ke seberang jugak, maka pilot ku cakap, kita berhenti dulu :p.. maka kami pon berhenti di tepiann eheheheh.. parking, naik atas, bergambar, lepak hehehe dan sewaktu dengannya..

Selamat Datang sumer.. ehehehhe

Ingatkan pusingan kedua, air naik lambat seperti pusingan pertama, skali this time, air naik cepat sket… Maka kami yg di “daratan” nih bergegas lah ke kayak sbb kawan2 lain sudah mula gerak heheh.. maka kesimpulan, kayak kami jadi lah kayak ketiga terakhir “berlepas” :p.. Kayak kedua terakhir dan yg terakhir : hadri/Rabiaa ngan tok/kadet..

Jalan kali ni mmg “super Pusing”.. melawan arus nk menuju ke Tasik Chini…dianya tahap pusing, dah macam ala2 u-turn… sayangnya masa ni tk dapek nk tangkap gambo.. sbb bizi mengayuh… siyes bizi…patut2 mmg takleh benti ngayuh, tapi tangan ku ini hari cepat plak kebas.. sket2 kebas tapak tangan… maka seketika dalam 30 saat, aku lepas pedal kejap, then wat senaman, then sambung.adalah beberapa kali aku wat gtu..tapi cuba melegakan tangan secepat yg boleh lahkan.. sian encik pilot… ampunnn abg pilot… Ku rasa sebab tuh lah peh tuh paler ku kene ketuk ngan paddle dia :p…eheheh…

tp ku suka ini jalan walaupun pusing2.. sbb kami mengayuh ngan jayanya…. tade lajak ke tepian pon.. just ade skali je terlanggar tunggul di tepian… korang nk bayangkan canner rupa sungai chini tuh, korang bayangkan jalan kat kampung, yg muat satu kenderaan jek, then jalan tuh berpusing… gtu lah rupa sungai tuh.. tapi instead of jalan, it’s water.. yess… mmg macam ular kene palu jalan dia heehhe.. and yes again, kudos to encik Pilot Faizal… yippie… mmg smooth ride.. saya sangat suka😀.. (grinning) ..best !… mmg tak berhenti dia mengayuh..dan hasil “pemanduan” yg hebat, dari kayak yg ketiga terakhir berlepas, kami berjaya memotong  satu persatu peserta2 kebanyakannya di corner sempit😛 (potong tang corner tuh :p)..

dan akhirnya, kami jadi kayak ke 4 sampai ke tasik Chini… wehuuuuuuu…..mmg besh aa jalan2 yg terakhir tuh.. hehehe..mmg pengalaman yg tak dapat dilupakan😉.. bila selesai semua tiba di Chini, kami bergambar

Memandangkan crew darat nye jalan lagik jauh dan bley tahan berpusing2 gaks, maka org2 yg berkayak sampai lebih awal dari crew darat… Maka, kami pon berjalan2 ke perkampungan orang asli di kawsan tasik Chini… Wehuu…. mmg bukan senang lah nk bersiar2 naik kayak… ehheeh rasa cam dok “Venice” muehehehe (berangan lah anda :P)..

Dekat perkampungan orang asli, adelah yg “menyumpit”… ade yg ke toilet dan “toilet” (mengapa ade dua?? anda pikirlah sendiri :p) ehehheh.. dah bergambar sakan, kami pon pulanngggg….Menuju ke Kampung Gumum, tasik Chini…masa dah dekat tasik chini nih, relax sket sbb dah ala2 santai.. ehehehe😀 .. asal jalan sempit ke, dah nk sampai ke, nanti encik faizal cakap “okeh.. tayah kayuh… saya kayuh”… wehuuuu… tq.. eheheheh.. ouh sampailah kami ke Kg Gumum kira2 jam 6 (ke?)..mengangkat kayak, mengumpul paddle dan life jacket, bergambar, then semua membersihkan diri..

Malamnya, sementara menunggu dinner siap, kami melepak bawah fly sambil di sajikan Meggi masakan abg ramli.. eheheh. dah duduk melepak2, bosan pulak tak tahu nk buat ape.. masing2 dah macam mati kutu… peh tuh dah macam terpikir, patut kalau buat suaikenal mlm ni instead of yesternight, mesti lagik meriah ehehhe.. sbb bila dh berkayak seharian (eh 2 harian), masing2 dh kenal sikit kawan2 yg berkayak.. jadi macam meriah sikit..

oleh kerana malam ni tade ektibiti yg disusun, maka lepas makan malam, masing2 wat hal masing2.. ade yg tido… ade yg bermalam di chalet .. aku? hmmm terkujat2 ngan mas sbb tato nk wat ape.. nk tido? awal lah plak.. masa tuh jam kol 8++.. aiihh… masuk khemah… ishh.. ape mo buat?? dr sayup terdengar suara gelak tawa rakan2 di kawasan “dapur”… “jomlah mas.. kita g sana bual2”

maka kami melepak sampai jam 11 ++ rasanya.. macam2 kisah kuar ehhehe.. bila dah ngantuk, kami mohon diri utk bersurai :p….

(okeh.. bahagian akhir.. jap lagik or esok :p..)

p/s : pix, as usual, credits to encik Azizan :D


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: