uri ilgi

Stories I would like to share

Kayuh lah kayuh.. part IV…akhirnya :P

on January 18, 2010

Ahad 3 Jan 10.

Jam 2.30 pagi, terjaga(2.30 ke 3,30 tah).. terdengar bunyi bualan di khemah berdekatan… Eh eh.. tk tido lg org2 nih?… Cuba melelapkan mata bersama tangan yg sakit :p..

5.00 Am… Basah!!… Eh, takkan hujan masuk khemah kot?…

plup… menitik lagik… adoihh….duduk bermenong…Adikku ngan mas juga sudah terjaga.. Sleeping bag Basah!… alaaaa…5.30.. lepas duduk bermenong, aku kluar khemah, konon melawat khemah di depan, kot ade yg kosong (walau dalam hati dh tahu, takkan lah ade khemah org nk biar kosong kan?..last2 amik keputusan meletakkan poncho di bahagian khemah yg ku rasakan bocor…

dalam khemah : tk rasa lagik titisan hujan… cubaan untuk tidur di kawasan yg tk berapa basah…
verdict : tk berjaya :p… Ku amik keputusan, mahu ke kereta… yg lelain, ikut serta :p.. tido dlm keter separa basah ..:p .. nasib lah baik bukan sessi bocor atas puncak gunung… kalo idak, mmg ku lari masuk bawah fly, tk kira lah..!!..

selesai “tragedi”, bangun, bersiap, sarapan, hujan lagik!!… masing2 bermalas2an untuk bergerak.. Jadual berkayak yg sepatutnya bermula jam 8.30, kini tertunda!.. :p.. Mula sessi teori kira2 jam 10.30 pagi.. terbalik nih, berlajar teori lepas prektikal ehhehe… Tok dan “pembantu” menjalankan beberapa demonstrasi kayak – dia ats darat :P… ehhehe sesekali kak Olyn mencelah, berkongsi pengalaman..

selesai sessi teori, peserta2 yg mahu ikut serta “eksplorasi Chini”, mula berkayak.. kali ni masing2 boleh berkayak dengan siapa sahaja :p.. maka ku kayak bersama adikku.. Putar2 sekeliling tasik chini, kami berkayak ke kawasan teratai… tak berapa banyak teratai yg ada.. maka teratai yg beberapa kuntum, menjadi tumpuan :p.. adalah sessi bergambar..

Bergambar di “Tasik madu”

Selesai bergambr, kami mkenuju ke perkampungan org asli yg kami dh singgah semalam. Oleh kerana ada kawan2 yg belum berkesempatan utk menyinggah, maka kami sama2 melawat semula eheheh…

“Gulap gulita” :p

Org soh melawat kampung org asli, kami pergi mandi manda di jetty kampung org asli.. ehehhe.. sian ade sorang OA yg sedang mandi dalam tasik terkocoh2 naik bila nampak kami datang beramai2… (ish ish ish :p)..

Menuju Kampung Orang Asli – Tanjung Puput, tasik Chini

Sesi Mandi Manda – Aksi “menghembus” :p

Selesai mandi manda (:p), kami berkayak pulang ke Kampung Gumum…Bersiap2, berkemas, sessi penutup, Pulang…..

Kesimpulan/ Pengalaman kali ni :

  • Pertama kali berkayuh jarak jauh selama 2 hari berturut2… (total more than 70Km..From temerloh to Pekan… dah sampai Chini pon :p)
  • Effect kayak ke atas tangan dapat di rasai serta merta :p.. bukan macam hiking, dh tido 2 malam baru rasa sakit hehehehe
  • Program kayak kali ni, mungkin akan delay kalo tade gabungan “kayakers” yg berpangalaman sebagai pilot2 hebat๐Ÿ˜‰.. Kudos to all !…๐Ÿ˜€ ..
  • Kulit berbelang hebat.. akibat sunburn.. :p.. kesan yg plg jelas adalah hasil menjadi “kayaker” terjun pada pagi hari pertama…. tak prepare suntan lotion segala :p

Special thanks :

  • AJK yg terlibat, di darat mahupun di air.. ehhee.. kalo tade org2 yg move keter segala, jawabnya, “puas” lah kami semua nk mengambil kereta..
  • kalo tade “pit2 stop ” untuk “isi minyak”, maka tak jauh lah kami leh berkayak.. maka terima kasih pada chef2 cum pit crew :D…
  • terima kasih pada encik2 pilot :
    # Zali- 2nd session hari 1st..(mamat jiwang yg memecah kesunyian dengan lagu2 spring
    beliau.. eheheh ;)…)
    # Faizal – the whole day 2nd day..Encik pilot yg sonyapppp sepanjang perjalanan sampai
    ku serba salah nk berkata2.. Tapi bila sessi jalan2 pusing chini, bila dh balik, bising
    mencarik pasalย  plak ek…๐Ÿ˜›
  • Terima kasih kepada semua peserta yg meriah2 belaka๐Ÿ˜‰..

Kesimpulannya….. Saya sangat enjoy ini trip walaupun muka udah berubah skala garnier :p…

p/s : pix, as usual, credits to encik Azizan :D


4 responses to “Kayuh lah kayuh.. part IV…akhirnya :P

  1. nannoor says:

    salam ziarah
    found ur link from maryam’s blog. i kawan merangkap jiran dia. heheh

    anyway, teruja betul baca ur blog post tentang xpdc kayak sg pahang ni sampai terus nak komen.
    memang kenangan lalu mengusik jiwa sungguh!!!

    just to share, i penah kayak from hujung ke hujung ke hujung start from sg.serau ke kuala pahang melalui 3 sungai; sg serau-sg jelai-sg pahang, xpdc kayak Darul Makmuk Descent 2003 for 7days.
    memang seksa, memang perit, tapi DEFINITELY SGT SERONOK and WORTH the pain that we had to endure.
    kalau di beri peluang lagi memang i akan pergi.

    oh btw, i pun kayakers jugak during my study time in UM 2001-2005. joined a few kayak xpdc anjuran UM and also budak outdoor/hiking jugak.

    really miss all that moments. skang ni geng kayak + outdoor sume dah kawen and dah berkeluarga, payah la sikit nak lenjan cam dulu.

    my advise,enjoy ur time while u can ya!!
    hahahhaa

  2. hi Nannoor, thanks for the comment.. rajin2 lah melawat lagik and mengomen eheheh..

    i qoute “i penah kayak from hujung ke hujung ke hujung start from sg.serau ke kuala pahang melalui 3 sungai; sg serau-sg jelai-sg pahang, xpdc kayak Darul Makmuk Descent 2003 for 7days.”

    wahaaaaaaa… 7 hari tuh… kiternag 3 hari pon dah penat ehheheh… tapi mmg besh besh besh… :D…

    yeahh.. enjoying my time while i can eheheh… cik nannoor sudah married ke?
    my team of outdoors people, banyak jugak yg dh kawin.. and banyak jugak jenis hubby and wife share same interest.. so ade lah jugak yg rajin join ektibiti2… kalo berminat leh je nk join skali๐Ÿ˜‰..

  3. nannoor says:

    mmg rajin dont worry. dah link pun kat blog senang nak stalk. hohohoh

    anyway, kite dah PUAN, anak baru sorang. 2 thn.
    husband pun jenis sportsman, but not really outdoor melainkan kalau i paksa dia hahaha. sportmans means= suka kepada pertandingan spt rowing competition, marathon, futsal. while myself suka outdoor yang xde competition, suka2 saja. leisure. hihi
    so far lepas kawen ni dan beranak ni, baru sekali kitorg ke outdoor sama2 (mt kinabalu).
    tu pun lepas anak dah setahun baru rasa ok nak jalan2.
    maklumla kami xde maid, so nak tinggalkan anak kena bersusah payah sket antar anak balik kampung.
    mmg suka nak join outdoor lagi kalau ada kesempatan.๐Ÿ™‚

  4. ouhh.. ehehhe.. paham2 ;)… oklah hubby org sport gaks.. even though tak bape nk sama bidang.. eheh.. tp at least ade kesamaan minat di ctu ehehe :D… sila2 melawat lagik.. eheheh.. tp saya ni manyak merapu2 hahaha…

    tape…. nanti kite pon leh stalk blog dia eehehehe๐Ÿ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: