uri ilgi

Stories I would like to share

kakiku melecet lagik…

on February 11, 2010

ahahah.. tajuk pon tak memberangsangkan..😛

sangatlah tak seswai awek sorang nih, asal kaki basah je, melecet hebat sbb kaki kembang kecut.. adehh.. hasil dari kecutan dan kemelcetan itu, ku di sweep masa balik dari Korbu.. ouh ouh.. ingat zaman kene sweep udah habis.. sighss~~..

before i proceed with the trip details(cee tiba2 type in english laks)..aku wat kesimpulan sedikit pasal trip nih..sebenarnye, despite the delay during the way back,i would say, i’ve done my best to move as fast as i can, to ignore the pain as much as possible, to be sane as much as possible to avoid emotional break down on the track, in short, i did my best..

so to receive an email with some comments, (yeah i know the email meant well), it sorts of basically make me feels down… it’s as ifi’m not trying hard enough.. it’s as if, i intentionally not listening to ppl’s advice.. it’s as if, i am in summary, Bad..  and so, i decided NOT to publish this entry to my multiply page..those who happens to drop by here, is free to comment if you feel so.. what are the comments, don’t feel like sharing it here though.. let’s just say, i functions better with positive comments instead of negative ones.. cos the negatives one, i know… and i don’t need to hear it from others (most of the time)..

oklah.. let’s talk about the trip… Trip nazak ehheeh :p.. seswai dengan panggilan gunung plg sukar di semenanjung.. (kata org lah kan)… memandangkan aku bawak buku ngan pen sebagai hiasan sahaja, maka ku masih blom dapat menulis log perjalanan dgn tepat (as usual :p)…maka ku copy log abg mie.. (plus minus 15-30 minutes ek..beza masa kita🙂 )…masa hari 1st and 2nd lah kan.. masa last day, manyak ku nk kene ubah😛

29 jan 2010 – 9.45 malam
naik keretapi dari KL Sentral hingga stesen Ipoh.

30 jan 2010 – 12.30 pagi
Stesen Ipoh ke Empangan Sultan Azlan Shah

1.30 – 3.30 pagi
Empangan – Sg Senoi – guna 4WD (sempit woooo ahahha)

8.30 pagi – mula trekking. banyak  laluan kena merangkak bawah pohon buluh. masa ni la pacat bersukaria dapat mangsa…huhu..siap ade pacat berjemaah di kaki.. adehhh….

2 jam/ 1 jam pertama was the worst for me.. Jalan kejap, benti.. jalan kejap benti.. rasa macam kisah lama berulang kembali…selesema jadi alasan.. sbb kali ni mmg selesema hidung tersumbat😛
6.30 petang – sampai di Kem View. kemas, main air mini, makan ,sesi ramah mesra dan tido

kesimpulan trek hari pertama?? landai!! tapi jauh..sepanjang perjalanan asyik dok bising bila nk canak bila nk canak (org kasik landai, ko nk canak.. ngadaa).. tp dalam landai2, manyak area merangkak, ade yg kene meniarap ala2 plkn pon ade ahhaha.. awal perjalanan, di temani abg nie feng.. lepas tuh, abg kerol join venture..

masih mampu berjalan tanpa mengekalkan kedudukan tempat terakhir😛.. no offense, tp ku mmg tammo kene sweep sbb rasa macam sangat stress.. huhuhuhu😦.. lagik jauh sweeper, lagik bagus.. adehh…

31.1.2010 – hari yang dinantikan.. hari ni puncak Korbu bakal dicapai.

masih di temani abg nie feng n abg kerol…
8.30 pagi – Kem View.

10.00 pagi – last water point -> tolak 20 menet masa abg mie sbb ku tk sure kol bape ku sampai,, huk huk.. rasanya maybe leh tolak 10 menet je kot.. masing2 mula mengambil air.. Beg BERAT!!…

12.40 pm (rasanya2 lah)(eh ntahlah.. ku hilang ingatan) – bonsai tonggek. memang tonggek betul la…tp perjalanan menuju bonsai tonggek nih meriah sket.. sbb ku jalan2 sama2 geng karaoke..gembira sket bila trekking ramai2.. sbb tak rasa macam kene tinggal jauh.. huhuhuh…rehat sekejap… then gerak.. kononnya dr bonsai tonggek nak sampai anak korbu 45 menet.. (kata guide lah kan).. then katanya dr anak korbu nk ke peak 45 menet lagik..
maka menyedari tahap kemampuan diri, ku anggarkan, kalo 45 menet, maka ku mesti 1 jam atau lebey.. so jalan mencari anak korbu… ntah bape kali anak korbu, gudie tak bitau korbu ada banyak anak :p.. maka jalan dan jalan, sampai satu tempat lapang, kami declare tu as anak korbu hahahaha… toilet calling(asyik toilet jek…) .. jumpa abg mie kat sini.. sweeper, mintak abg niefeng ngan abg kerol jalan ngan abg mie dulu…

aku terkebil2..selesai amik nafas, ku pantas belari menyusuri pohon2 renek..(tak lari pon.. konon aa lari).. jalan sebatang, maka ku jalan sorang… tekad melarikan diri dari sweeper.. again no offense.. just tammo stress…terjumpa abg mie.. ingatkan abg niefeng ngan abg kerol ade berdekatan, skali derang pon sudah hilang daaa…melambai abg mie.. sbb masih dlm proses melarikan diri dr belakang… jalannnn solo lagik….pusing belakang, abg earol ade berdekatan.. ouh tidak seorang rupanya..😀. jalan dan jalan.. aiihh… kata 45 menet dr anak korbu.. tp ni dh bape bijik anak, anak angkat, anak tiri, sumer ada heheheh… duduk sekejap, makan oren ngan abg earol… terdengar suara org belakang.. erk.. “abg earol, saya jalan dulu..”…. jalan solo lagik..

jalan dan jalan.. dr jauh ternampak org dari satu kawasan tinggi.. “wahaa.. sampai dah ke??”.. ku mempercepatkan langkah…jalan dan jalan.. sampai ke “puncak” yg di perkatakan, ku lihat ade Najib ngan (sape ek? abg amir kot.. adehh lupa lagikk)….

“haaaaaaaaaa.. blom sampai lagik ke????”
najib : belom… sabar.. jgn tensen…

“wahaaaaaa…. ingat tadi dah sampai…” baru mula mental😛

najib jalan dulu.. ku duduk seorang melayan view… letak beg, konon nk capai kamera..skali bateri habis sbb tadi tangkap gambo lupa tutup kamera,… (bijak!!).. ade bateri spare, tapi malas nk gali beg.. duduk diamm….

terdengar suara.. adeh.. Need to movee!!… jalan lagik… mempercepatkan langkah.. tk ingat baper lama berjalan…

jalan dan jalan, terjumpa geng depan sket.. ouh tak jauh kene tinggal.. okehlah…

6.25 p.m – Alhamdulillah. SAMPAI KORBU….ouh sronoknye…. my 1st G7….tangkap gambo sunset… tangkap gambo ngan “printed ad” yg dh lunyai😛.. “my 1st G7.. Korbu”… yeahh… gumbira… jauh bebenor rasanya perjalanan…
9.00p.m – mula trek ke Gayong.
Gambo credits to abg apis🙂.. aka abg celcom.. (kali ni dh tahu nama ok)..

11.15 p.m – tiba di puncak Gayong.  2nd g7.. wahaa,.. alhamdulillah..

1.2.2010
3.30 a.m – sampai ke Korbu Lagik Skali.. (leh kira 2 kali naik korbu nih :p)…salin baju segala, bungkus segala, tidorr….

9.00 a.m – mula turun ikut laluan Mayang Mengurai (ni nama abg mie yg panggey :P)..memang gerun. tahap kecerunan peluk dinding.. 90 darjah.. hahaha.. turun ngan tali, berpaut akar kayu, batu etc etc.. haiihh.. manyak area yg bisa menggigilkan kaki ini…
Nazak!

Reach Last Water point from Korbu.. ku terus jalan.. rakan2 lain berhenti kejap.. ku jalan sebab dah menyedari tapak kaki sudah mula mencucuk2.. maka jalan.. tammo benti.. sbb menyedari sudah tidak mampu berjalan laju…

5.00 p.m Kem Seroja. 5.30 berjalan dr kem seroja keluar… adehh.. kaki makin sakit..pedih semua ada.. ku tahan.. ku tahan… sesekali membebel dekat diri sendiri”tak sakit..tak sakit..”.. jalan banyak meniti tepian tebing… adeh lagik..

wan offer nk tolong angkat beg.. ku kata takpe.. masih mampu angkat beg.. org pikir ku lambat sbb tak lalu nk angkat beg.. tp sebenarnye tapak kaki ku dh sangat sangat sangat sakit..cuba menahan, tak tertahan… berhenti kejap, ku mintak ubat!.. painkiller does not work wonder in this case,… masih sakit!!.. ape nk buat, layankan aje…

9.30.. sampai ke jalan separa rata… sweeper suruh lari.. ku cuba sedaya upaya.. beg dh kosong.. tp ku jalan macam tu jugak sloww… bukan tammo laju, tp mmg kaki dah tk mampu… sesekali ku berlari anak..
“jalan jgn brek2 azreen.. lajak je”

ku cuba.. bukan ku tak cuba… tp old habit die hard.. please understand the situation..

sampai ke dam…arrghh kene jalan tar lagik…

10.30 p.m – Sampai di Backhoe.. yahuuuu…bas udah tunggu..Alhamdulillah..takyah menapak 15km..kaki dah meraung mintak tolong… terus tukar slipar… kaki kedut sejuta… putihhh….

selamat tayah layan jalan tar sampai ke pagar dam.. dengar katanya 15KM.. guide, AJ,uncle appa, yeop,najib dan Din berjaya sampai ke luar..

kawan2 yg lain, ade yg dah nk hampir sampai, ada yg sepruh jalan, since bas masuk, guide mintak kawan2 yg otw, tunggu di tepi jalan..

bas menyusuri jalan kuar.. Huh.. mmg jauh.. naik bas pon lama nk sampai depan.. kalo jalan ngan tapak kaki nih, jawabnya, mmg pagi lah baru ku sampai.. :(…

selepas bincang2, bas setuju hantar kami sampai KL.. yahoo.. tayah tukar bas… sampai kl around 3.30 pg kot.. pulang dan tidor…

sekian sahaja kisah cik azreen dan perjalanan ke korbu dan gayong eheheheh :p


9 responses to “kakiku melecet lagik…

  1. nisa says:

    syabas…..atas daya usaha anda sendiri tak menyusahkan org lain..pedulikan org yg berpengalaman bertahun2 dlm pendakian (kononnya) tp tak cukup pengalaman dlm menjaga hati dan tatacara menegur..ahahhaahaha..

    keep it up..

  2. :P says:

    carpe diem my friend. next time we’ll be trekking together again.

  3. jajasasau says:

    hai gadis gunung, hebat skali semangat anda..keep up ye..😉 aku leh bayangkan keperitan kaki mu itu. lenkali cakap kt mereka-mereka yang expert tu, at least aku tk nyusahkan org….chayokkkk

  4. nisa : tq tq..ehheeh.. niat menegur tu i take as goodwill🙂.. just maybe tk kena cara denganku..🙂.. tape2.. will work harder egegegege.. menunggu waktu nk trekking sama lagik ahhaha

  5. mr tongue sticker: tq…yeah… hope so😀

  6. jaja : eheheh.. tq… tkleh cakap gtu.. sbb bila lambat tuh kira nyusahkan org gaks ehehehh.. tape.. layankan aje😀 eheheh

  7. marina says:

    syabas syabas!!! anda hebat…huhuhuuu adehhh sakit perut ku baca entry anda…ngilu wehhh…almaklum org baru lepas kene tebuk perut kan…haaa mmg la ngilu baca pengalaman pjt2 ni…ape2 pun tahniah & syabas hebats hebats….kita tak mampu dah wat semua tu…baca entry awak je lah…. & azr3n…tima kasih byk2 dtg tgk kita semlm ek…. =)

    Azreen : Marina, hehehe tq.. :)…bab mana yg sakit perut tuh??? ehheeh🙂.. take care..

  8. marina says:

    yg bab mayang mengurai & kaki kedut sejuta….hehehehe…kedut sejuta ok lagi tapiiii bila teringat kaki melecet…adeeeeiiii…tak sanggup dengar…sungguh sakit & seksa nak jln…wuwuwuwuwuuu…masa melecet sudah pasti mau rasa duduk diam2 je kan….heheheh….

  9. eheheheheh…..:D.. mmg sakit.. tp ku tahannn sbb nk balik.. woo woo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: