uri ilgi

Stories I would like to share

Weekend Hiking trip – Gunung Tok Wan Via Broga Hill :p

on February 24, 2010

Akhirnya, dapat gaks ku pergi Broga hill hahaha.. asyik dok dengar org cakap jek.. tak dapat2 nk pegi.. so last weekend, or Last Sunday to be exact we went to Broga… by We I meant – Me, Nisa, Amy, Abg Juz, Mr Tongue Sticker Aboi and Rossi kawan aboi..😀.. we then later met Hadri (later bila separuh jalan nk naik Tok wan ;))..

Kol 5 pagi, cik nisa dah wat morning call.. hohoho..mangun, siap2, nunggu nisa cakap dia nk kuar, baru ku kuar.. gerak around 5.50 gitew…jumpa aboi n Rossi dekat shell tol cheras, then gerak ke esso (kajang kot ;p).. tungggu Nisa, Amy, abg jus… beli bekpes.. roti and air.. bekal ke broga pon bawak roti jek.. eheheh..Around 7, sampai ke Parking Broga…hangkut ape patut..gerak…kami pakai khidmat *guide org asli* eheheheh

Guide Orng Asli – hasil Kilat Abg Jusz

ouh ramai manusia… kanak2 pon ramai hehehe.. kami jalan ala2 santai.. bak kata Amy, trekking tanpa tekanan hehehe… jalan2 penat, benti.. penat benti..:p… sampai puncak tipu yg kedua kot, nampak sorang mamat yg macam ku kenal.. dia pon elok plak nk main semunyik2 tepi batu :p.. ampehh…jumpa encik faizal (teman sekayak kat chini :P)…sempat bergambar… (*encik faizal, saya mahu gambar yg di tangkap hr tuh..** :p(macam lah dia baca blog nih ahahah :P))…

View2 balik baru pasan ada webbit ears.. ampeh! :p

Sempat berbual kejap, then gerak naik ke broga eheheheh.. sampai peak, ramainye umat… kami dok di batu bakang2 sket.. dekat ngan signboard Tokwan.. duduk setengah jam kot.. lupa plak.. Abg Jusz call Hadri, rupanya dia baru nk gerak dr bawah… (masa tu 9++ (kot lagik)).. kiterang pon gerak ke Gng Tokwan.. ehh.. sebelum start gerak, ada drama dr sorang budak lelaki ….”uissyy.. semak lah jalan dia… siap ade tempat pemujaan” ….

kami yg dengar nih, macam ..”hmmm… nk kene carik parang kah?” (lantas teringat ade sorang budak2 kat Broga tuh bawak pedang :P).. tape, layankan aje.. niatnya, kalo jalan teruk, kami patah balik hehehe.. tgk2 jalannye tade aa semak pon… semak kiri kanan sket, tp trek elok je bersih… Drama btol budak tuh :p…

Trek dia tanda sepanjang jalan… trek bersih, maka tak susah😀.. setiap 500m, ade sigboard eheheh.. masa awal2, rasa cepat ej sampau signboard 500m… dah lama2 semput memanjat ehehehe…Kat jalan yg agak rata tuh pon, aku sempat wat aksi nangka busuk.. jatuh gedebuk…tersadung akar… aduiihhhhhhh…. ku terus mangun…. (malu*).. rossi yg jalan depan ku pusing…. “Suar koyak tuh” (:”>).. malu lagik.. ku pandang bawah, nampak suar koyak kat peha.. (woo woo)…*blushh Blussh*… maka ku sambil berjalan, udah mengikat itu suar :p… “ouhhh azreen”….

jalan dan jalan lagik… jumpa kawasan berbatu.. duduk berehat kejap.. skali hadri pon moncoll…. Woo Wooo.. laju mamat nih.. masa kiterang start trekking ke tokwan, dia dr bawah baru nk naik Broga.. tahu2 udah moncol… ku dah agak, mesti mamat ni moncol ngan cepat… mantaps btol…

mamat2 skalian duduk melepak di batu2 lagik.. ku ngan nisa, jalan dulu.. almaklumlah.. takut semput tgh jalan..maka kami jalan dulu.. supaya tk susah nk benti2 ehehehh.. dan akhirnya tibalah kami ke puncak gunung Tokwan.. Tade view pon.. sbb pokok tinggi2… ade org wat pangkin duduk, ade lantai bata di tengah2.. eheh.. kami melepak lama ctu… makan2.. gambar2… kol 12 kot kami gerak turun (eh ke kol 12 kami sampai gng Tok Wan?) ** sape2 nk tolong btolkan fakta??** hehehehe

turun2, Broga dh kosong😛.. kami melepak lagik kat Broga kejap..  then turun.. Ouh.. Panas!!… Panas!!… ku rasa tapak kaki macam panas semacam.. maka berlari2 lah kami turun sbb tk tahan panas eheheh :p.. sampai car park, tgk2 dh kosong.. tade dah org2 jual air kelapa ke.. air sejuk ke.. eskrim ke… parking attendant pon tk kelihatan sudah hehehe :p.. lepas sumer dh sampai, kami gerak ke stesen minyak berdekatan.. isi minyak keter.. isi minyak org :p… siap dapat minum air sirap sejuk preeee…. sumbangan kedai minyak… baguss baguss :)… terima kasih…

selesai mengisi minyak, kami gerak ke RnR Sg Dukung (eh ye ke?? adehhh sumer pon lupa.. ape je yg aku ingat??).. makan2. then sumer bersurai… ouh driving rasa jauh semacamm.. Ngantuk…

sampai rumah around 5.30 rasanya.. pengsan.. sbb ngantuk.. eheheheh

Di Puncak Tok wan – hasil Kilat Abg Jusz


9 responses to “Weekend Hiking trip – Gunung Tok Wan Via Broga Hill :p

  1. nisa says:

    ngeheheheh..best2..tp time tu ku pon tak bape nk ingat exact time..hentam laa..RnR tu Bukit Dukong..:P

  2. ouh? Bukit Dukong ek?? ku ingat Dukong jek ahahaha… tu lah.. kita2 ni tk memerhati waktu.. canner nk menilai waktu perjalanan?? ahahaha… ape2 pon mmg sempoiii😀

  3. maswan says:

    bestnya gunung tok wan, ada tandas buatan dan kolam air tak di atas?

  4. gunung tok wan, biasa2 je.. tade ape..🙂.. tandas buatan tak perasan pulak.. tp ade takungan air, org buat pakai fly sheet :)…

    kalo nk berkhemah ctu, dinasihatkan bawak bekalan air eheheh😀

  5. tunbegia says:

    sungguh sonok kanns,

    salamm,

  6. eqhy says:

    nice post gan..
    salam kenal …
    bisa tukeran link ??
    di tunggu kunjungan baliknya …

    ======================================
    buat yang suka download film gratis atau apa aja yang gratis.. maen2lah ke
    forumom[dot]com[/]free (slash free nya jangan lupa.. musti kebawa, kalo ngga ntar nyasar :D)

    kalo mau dl videonya .. ada di silenceforum dot blogspot dot com coba aja

  7. kimmi says:

    anyone yg nk join naik G7?

  8. wanizati says:

    dr broga ke gng tok wan tuh brape minit ?

  9. Dlam sejam lah .. kalo sejam lebih kalo jalan santai🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: